Tilsynsresultater
Lite radioaktiv forureining i oppdrettslaks
22.02.2018
Forureininga i oppdrettslaksen er låg og langt under grenseverdien. Nivåa er tilsvarande eller lågare enn i villfisk.
Tema: Miljøgifter
Trygge nivåer av plantevernmiddelrester i mat
22.02.2018
Mattilsynets overvåking i 2016 viser at nivået av plantevernmidler i mat generelt er lavt og det er få funn over grenseverdiene. Dette tilsier at maten er trygg å spise. Det har imidlertid vært en økning av antall overskridelser fra 2015 til 2016.
Tema: Plantevernmidler
Få overskridelser av grenseverdiene for radioaktivitet i norsk mat
22.02.2018
Overvåkningen som Mattilsynet og Strålevernet gjorde i 2016 viste at kun enkelte prøver av sauekjøtt og én brunost hadde for høye verdier av radioaktivitet.
Tema: Miljøgifter
Trygg oppdrettsfisk
22.02.2018
Resultatene fra Mattilsynets overvåkningsprogram for medisinrester i oppdrettsfisk i 2016 bekrefter igjen at oppdrettsfisk er trygg å spise. Innholdet av lovlig brukte legemidler og miljøgifter var langt under verdiene som er ansett som trygge.
Tema: Fisk og skalldyr
Funn av sykdomsfremkallende bakterier i melkeprodukter laget av rå melk
22.02.2018
I et overvåkingsprogram av ulike oster og andre melkeprodukter, avdekket Mattilsynet bakterier som kan utløse sykdom i tre norske melkeprodukter og en fransk ost. Alle var upasteuriserte.
Tema: Melk og melkeprodukter
Svært skuffende resultater etter tilsyn med gatekjøkken i Oslo, Asker og Bærum
22.02.2018
40 gatekjøkken ble inspisert da Mattilsynet i april gjennomførte en tilsynskampanje. Bare seks av virksomhetene fikk godkjent, mens så mange som ni ble stengt på stedet på grunn av svært dårlig hygiene.
Tema: Kjøkkenhygiene
God status på importert sjømat
22.02.2018
Sjømat importert til Norge i 2016 hadde god kvalitet og var trygg. Det var få tilfelle med uønskte stoff over grenseverdiane.
Tema: Tilsynsresultater
Trygge norske skjell på markedet
22.02.2018
Det er et generelt lavt innhold av fremmedstoffer i norske skjell som selges i butikker og på serveringssteder. Den mikrobiologiske kvaliteten til skjellene er også gjennomgående god.
Tema: Fisk og skalldyr
Fann manglar ved 6 av 10 produsentar av spiseferdig sjømat
22.02.2018
I ein kontroll av 85 produsentar som lagar sjømat som ikkje skal varmebehandlast før forbrukaren et den – slik som til dømes røykt fisk, fisk til sushi og kokt skaldyr - fann Mattilsynet manglar hos 6 av 10 verksemder.
Tema: Fisk og skalldyr
Vannverkenes beredskap må bli bedre
22.02.2018
Mattilsynet har sjekket beredskapen ved over 500 norske vannverk. 75 prosent av de undersøkte vannverkene har fått beskjed om å forbedre beredskapen, slik at de kan sikre innbyggerne trygt og godt vann i alle typer situasjoner.
Tema: Drikke