Tilsynsresultater

Risikovurdering om jodberikning av matvarer

26.05.2020 Å tilsette jod i husholdningssalt eller i salt som brukes i brød, kan kompensere for lavt jodinntak hos unge og hos kvinner i fruktbar alder, men det kan samtidig føre til at småbarn får for mye jod.

Tema: Tilsynsresultater


Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt

kyr og kalver på beite

20.05.2020 Mattilsynets overvåking av fremmedstoffer i landdyr 2019, viser ingen alvorlige funn i kjøtt og andre animalske produkter.

Tema: Tilsynsresultater


Lite radioaktivitet i lokalprodusert mat

19.05.2020 Det er svært få funn av radioaktivitet over grenseverdiene i norsk lokalmat selv om maten er produsert i de områdene som ble hardest rammet av nedfall etter Tsjernoby-lulykken i 1986. Det viser Mattilsynets overvåkningsprogram.

Tema: Miljøgifter


Lite tungmetaller i fiskekaker og fiskepinner

17.04.2020 Det er lave nivå av tungmetaller i prosesserte fiskeprodukter, viser en ny studie.

Tema: Tilsynsresultater


Ingen funn av Salmonella i tørket frukt, bær og nøtter

Blanding av nøtter og tørket frukt i to små serveringsboller av tre

10.02.2020 I Mattilsynets kontroll ble det ikke funnet Salmonella i prøver av tørket frukt, tørkede bær og nøtteblandinger tatt ut på det norske markedet i 2019.

Tema: Tilsynssaker


Kjøttprodukter inneholdt mer salt enn det som var oppgitt i merkingen

Person i rutete skjorte som sammenligner merkingen på to pølseprodukter i butikken

15.01.2020 Mattilsynet har fått analysert næringsstoffer og tungmetaller i 24 bestselgende kjøttprodukter. Ni av produktene inneholdt mer salt enn det som var oppgitt på næringsdeklarasjonen. Ingen av produktene inneholdt miljøgifter over grenseverdiene.

Tema: Tilsynsresultater


Ny rapport bekrefter at drikkevannet i krana er trygt

02.01.2020 Tallene fra vannverkseiernes årlige innrapportering for 2018 bekrefter at de aller fleste i Norge har trygt drikkevann i krana.

Tema: Tilsynsresultater


Få funn i analyser av kjøtt- og karbonadedeig

09.12.2019 Bare to av 308 prøver norskprodusert kjøtt- og karbonadedeig av storfe inneholdt den farlige varianten av E. coli-bakterier (STEC), viser en kartlegging Veterinærinstituttet har gjort for Mattilsynet. Til tross for svært lave nivåer, er det viktig å gjennomsteke slikt kjøtt godt.

Tema: Tilsynsresultater


Basisundersøkelse av Førdefjorden viser at sjømaten er trygg

28.11.2019 Mattilsynet har kartlagt nivået av miljøgifter i fisk og sjømat i Førdefjorden i Sogn og Fjordane før det eventuelt vert oppretta eit sjødeponi med gruveavfall. Kartlegginga viser at fisk, blåskjel og kreps i har låge nivå av miljøgifter og er trygg å ete.

Tema: Tilsynsresultater


Trygt å ete norske skjel

Forsker som undersøker et blåskjell

19.11.2019 Éin av åtte flatøsters, to av tre oskjel og éin prøve av kongsnigel hadde kadmium over grenseverdien. Elles var tilstanden god for norske skjel i 2018, viser den årlege overvakinga av bakteriar og miljøgifter.

Tema: Tilsynsresultater