Småkryp i maten:

Melbiller gnager på tørrvarer

Brunsvarte melbiller er ganske vanlig i melvarer i bolighus og på lagre. De trives best i melvarer som mel, gryn og kjeks, og ødelegger maten de slår seg ned i. Støvsugeren er det beste våpenet hvis du oppdager denne ubudne gjesten på kjøkkenet.

Sort bille

Brunsvart melbille (Tribolium destructor) Foto: Illustrasjon Preben Ottesen

Brunsvart melbille (Tribolium destructor) ble første gang påvist i Norge i 1943. Billene er 4-6 mm lange og fargen er glinsende mørkebrun. En hunn legger normalt ca. 1.000 egg i løpet av sin levetid. Eggene legges i de matvarer dyrene lever i, og hele utviklingen fra egg til voksen tar ved vanlig værelsestemperatur over tre måneder. De voksne billene kan leve i 3-4 år.

Hva spiser melbiller?

Brunsvart melbillene angriper først og fremst melvarer som mel, gryn og kjeks. De kan også angripe sjokolade, nøtter, mandler, krydder og frø. Frokostblandinger og tørrmat til hund eller katt er også ofte angrepet. Videre kan de spise animalske stoffer som tørket kjøtt og fisk og døde insekter. Billene kan overleve opp til to måneder uten mat, og kan også klare seg på visse vegetabilske produkter i kortere eller lengre tid, men da uten å formere seg. Dette gjelder for eksempel ris, rug, havre, kløver- og timoteifrø, tørket frukt og sukker. I sjeldne tilfeller kan melbiller også gnage på skitne tekstiler.

Ødelegger matvarer

Når melbillene har angrepet en matvare, kan det føre til fullstendig ødeleggelse av maten. Billene skiller ut en sterk lysollukt som setter seg i matvarene. Lysol er et desinfeksjonsmiddel som ble brukt i gamle dager.

Han forteller at småkrypene gjerne kommer i hus gjennom varer fra butikk eller fabrikk. De kan også spre seg fra andre leiligheter i samme bygning gjennom sprekker, rørgjennomføringer eller lignende.

Slik blir du kvitt dem

For å bli kvitt melbillene, er det viktig å finne formeringsstedene til billene. På kjøkkenet kan det for eksempel være en pose mel eller havregryn som har stått lenge ubrukt. Alle varer som kan være mat for melbillene må kontrolleres, og maten som er infisert må ødelegges eller fryses.

Etterpå er det viktig å gjøre grundig rent ved hjelp av støvsuger. Brenn eller frys støvsugerposen når du er ferdig, så sikrer du at billene ikke sprer seg på nytt. Man bør ikke bruke insektgifter på kjøkkenet.

Melbiller i alle livsstadier dør også etter et døgn ved minus 16°C eller kaldere og noen minutter ved pluss 80 grader eller varmere. Varene må altså gjennomvarmes eller gjennomfryses.