Råd ved buffetservering

Når gjestene er mange og ikke alle kommer samtidig er matservering fra buffé et spennende og bra alternativ. Husk bare å holde varm mat varm og kald mat kald.

Fargerik buffét med to store fat, salater og dresing

Her får du flere enkle råd for å sikre at maten holder seg frisk og trygg.

Mat som tåler å stå fremme

Det finnes mye mat som passer på en buffé. Brød, grønnsaker, harde oster og salami er eksempler på matvarer som tåler å stå i romtemperatur uten å tape seg i smak eller bli dårlig. Fisk og skalldyr, kjøtt og kjøttprodukter, majonesretter og eggprodukter er derimot langt mer følsomme matvarer og tåler ikke å stå ute i for lang tid. I tillegg forringes de raskt både i smak og friskhet om det ikke oppbevares kjølig.

Når du lager maten

  • Lag gjerne maten i forkant av selskapet og kjøl/frys det ned i mindre porsjoner.
  • Lag ikke mat til andre om du har omgangssyke, vondt i halsen, eller har sår på hendene. Et alternativ ved sår på hender kan være å bruke engangshansker.
  • Vask alltid hendene før du begynner med matlagingen, og ofte underveis. Bruk alltid rene redskaper og kluter. Hold kjøkkenbenken ren.
  • Bruk ulike kniver og skjærebrett for ulike typer mat. Det er spesielt viktig å skille rå mat og rå grønnsaker fra ferdiglaget mat.
  • Skyll grønnsakene før bruk.
  • Kjøl ned maten raskt. Sett for eksempel gryten i kaldt vann og rør om, sett deretter maten i kjøleskap eller i fryseren så raskt som mulig. Fordel gjerne maten i mindre porsjoner slik at nedkjølingen går raskere.

Ved servering

  • Ikke legg ut all maten med en gang, fyll på fatene etter hvert.
  • Dersom du legger kjøleelementer under serveringsfatene vil kald mat holde seg lenger.
  • Dekk til maten når den står ute for beskyttelse mot fluer og insekter.
  • Matbordet bør stå i skyggen.
  • Ta raskt vare på rester og sett det i kjøleskap/fryser.

Se flere hygieneråd på Mattilsynets miniplakat Ikke nok å være god kokk (PDF)