Ha god hygiene når du håndterer rå kylling
Det er viktig at vi som forbrukere er bevisst på at vi selv kan være med på å forebygge sykdom, gjennom å ha god kjøkkenhygiene når vi håndterer rå kylling.
Selv om norsk kylling er fri for salmonella, kan rå kylling inneholde flere andre sykdomsfremkallende bakterier. Vi som forbrukere kan i stor grad selv beskytte oss mot slik smitte fra rått kjøtt.
Funn av antibiotikaresistente bakterier i fjørfe
Fjørfe kan også være bærere av tarmbakterier med en spesiell type antibiotikaresistens (ESBL). På samme måte som andre bakterier, kan disse ESBL-produserende bakteriene forurense kjøtt fra fjørfe under slakting, og i 2012 ble det i regi av NORM-VET (Overvåkningsprogrammet for antibiotikaresistens mikrober i dyr og mat) vist at 32% av undersøkte kyllingfileter var positive for ESBL-produserende E. coli. Det er imidlertid bare levende bakterier som kan overføre antibiotikaresistens fra kyllingkjøtt til mennesker. Dermed kan man enkelt beskytte seg mot smitte ved å følge rådene for god kjøkkenhygiene:
- Varmebehandle kyllingkjøttet godt, slik at bakteriene drepes.
- Ha god hygiene under tilberedning av rått kjøtt, pass på at bakterier fra kyllingkjøtt ikke overføres til andre matvarer som spises rå, for eksempel salat.
Hvorfor blir vi syke av maten?
Hvis vi spiser mat som inneholder levende, sykdomsfremkallende bakterier, kan vi bli syke. De vanligste årsakene til at det går galt, er utilstrekkeleg oppvarming, for sen nedkjøling, lagring ved for høy kjøletemperatur og slurv med renholdet.
Varmebehandle godt
Rått kjøtt av alle slag, inneholder bakterier og noen av dem kan være sykdomsfremkallende. Disse bakteriene ødelegges når kjøttet varmebehandles ved steking, koking, grilling eller varmebehandling i ovn.
Ha god hygiene
Noe av det aller viktigste vi kan gjøre for å sikre oss mot å bli syk av maten, er å være nøye med kjøkken- og håndhygienen under tilberedning av råvarer. Bakterier fra rått kjøtt kan lett komme over på skjærefjøler, kniver, hender, serveringsfat eller annet utstyr. Derfra kan de overføres til grønnsaker eller annet tilbehør som skal serveres uten noen varmebehandling. Dette kalles kryssforurensning.
Les mer om ESBL og Mattilsynets overvåking av resistente bakterier hos dyr, her Mattilsynet - Funn av antibiotikaresistente bakterier i kyllingkjøtt
Se også:
Folkehelseinstituttet - Rapport om antibiotikaresistens ved matbårne infeksjoner
Folkehelseinstituttet - Årsrapport 2013: Næringsmiddelbårne infeksjoner i 2012