Hvor lenge er kjøttdeig holdbar i fryseren?

 Foto: Mattilsynet

Regelverket fastslår at produkter som anses som lett bedervelige, f.eks kjøtt/kjøttprodukter og fisk/fiskeprodukter skal merkes med: "Siste forbruksdag..."

Fram til dato for "Siste forbruksdag…." garanterer da produsenten at maten kan spises uten risiko for helseskader, forutsatt at den er oppbevart ved riktig temperatur.

Skal maten fryses for senere bruk, må innfrysingen skje i god tid før dato for siste forbruksdag.

Det er store variasjoner i anbefalt fryselengde for ulike typer kjøttprodukter. Blant annet avhenger fryselengden av fettinnhold i produktet. Fett er det første som harskner, så magert kjøtt har generelt lenger holdbarhet enn kjøttprodukter med høyere fettinnhold.

For at kvaliteten på matvarene skal beholdes må innfrysingen skje så raskt og ved så lav temperatur som mulig. Dypfryst mat skal oppbevares i -18°C eller kaldere og det er viktig at temperaturen holdes stabil. Frosset is/snø rundt emballasjen kan være et tegn på uheldige temperatursvinginger.

Rå kjøttdeig som har vært frosset kan fryses på nytt etter at den er stekt.

Tining av frossen mat bør skje ved kjøleskapstemperatur.