Slik unngår du Salmonella
God hygiene ved matlaging er viktig for å unngå å bli smittet av salmonellose. Salmonellasmitte kan unngås ved enkle forholdsregler. - Vær nøye med håndvasken og hold god mathygiene, er de viktigste rådene fra Karin Nygård ved Folkehelseinstituttet.
- Personer som har diaré bør også unngå å lage mat til andre mens de er syke, det vil minske smittespredningen, legger Nygård til.
Generelle råd
- vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging
- vask hendene etter kontakt med ville fugler eller fuglelort, for eksempel fuglebrett og fôringsautomater
- vask kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som har vært i kontakt med råvarer som rått kjøtt – før redskapene brukes til å tilberede annen mat
- fjørfekjøtt, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat bør være godt gjennomstekt/kokt
- andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
Tilleggsråd
Ved reise i områder med dårlige hygieniske forhold, eller i land hvor man vet forekomsten av Salmonella og andre smittestoffer kan være høy, er følgende også viktig for å unngå å bli smittet:
- unngå ukokte grønnsaker, salater, majones, iskrem, og frukt som ikke kan skrelles
- påse at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann
- unngå upasteurisert melk og produkter laget av slik melk
- unngå iskrem som ikke er innpakket fra produsenten
- unngå bløtkokte egg, og speilegg og omeletter som ikke er helt gjennomstekt
- bruk drikkevann som selges på flasker som du selv åpner (NB: unngå isbiter i drikke)
Smittemåte
Salmonella er en bakterie som smitter til mennesker fra dyr, oftest via infisert mat eller vann. Bakterien vokser i lettbedervelige matvarer som lagres uten tilstrekkelig kjøling. Bakterien vokser ikke ved kjøleskapstemperatur og dør ved varmebehandling som for eksempel koking, steking og pasteurisering. Salmonella kan overleve i lang tid i tørre matvarer som krydder, tørre krydderurter, nøtter, spekepølse og tørrmelk.
- Norsk mat og norske husdyr har svært lite Salmonella sammenlignet med de fleste andre land. De vanligste smittekildene i Norge er importerte matvarer. Andre smittekilder er småfugl og pinnsvin, de eneste dyrene vi vet er bærere av Salmonella i vårt land. Hver av disse smittekildene forårsaker 20–40 tilfeller årlig. I tillegg kommer smitte fra ubehandlet drikkevann og fra personer som er blitt syke ved utenlandsreiser, sier Nygård.
Vanlige symptomer på salmonellose er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og feber.
Behandling
Ved diaré er det viktig å passe på at man får i seg nok væske, særlig gjelder dette barn og eldre, som fort blir uttørret. En salmonellainfeksjon varer vanligvis en ukes tid.
De fleste tilfellene går over av seg selv uten behandling. Blir man alvorlig syk, eller får feber, må lege kontaktes.