Spørsmål og svar om antibiotikaresistente bakterier i mat

Bakterieskål, petri-skål

Illustrasjonsfoto Foto: iStockphoto

Forsvinner antibiotikaresistente bakteriene ved frysing av kylling og kjøtt generelt?

Nei, det gjør de dessverre ikke. De fleste bakterier tåler frysing relativt godt, mens de inaktiveres ved varmebehandling.

Bør man bruke hansker når man lager mat?

Nei, vask heller hendene ofte. Vask hendene før du lager mat, før du spiser mat, mellom håndtering av ulike råvarer og etter toalettbesøk.

Er det spesielt kyllingen man bør/skal behandle med forsiktighet, eller gjelder det alle typer rått kjøtt?

Det gjelder ikke bare kylling. Vi må huske at rått kjøtt ikke er sterilt og vi må venne oss til å håndtere kjøttet med god hygiene og i samsvar med de råd som gis om kjøkkenhygiene.

Hvordan skal man kjøle ned stekt/kokt kylling, kjøtt og mat generelt som en skal ha i kjøleskapet for å spise dagen etter, eller noen dager etter?

Er det lenge til maten du lager skal spises, er det best å kjøle den raskt ned og heller varme den opp igjen siden. Sett for eksempel gryten i kaldt vann og rør om, før den plasseres i kjøleskapet. Deler du maten i mindre porsjoner, går nedkjølingen raskere.

Kan man ha nylaget, varm mat i plastbokser med lokk i kjøleskapet? Eller bør maten ha dampet fra seg og nådd romtemperatur først?

Se svar over. 

Hvor varmt må det være når man steker kjøtt?

De fleste bakterier dør ved 70 grader. Kjøttet trenger ikke veldig lang tid ved denne temperaturen.

Er det godt nok å vaske kniver og stekespader på lavere temperatur enn 70 rader i oppvaskmaskinen?

I en oppvaskmaskin vil både temperatur, tid og såpe virke sammen for å fjerne smuss og fett og drepe bakterier.

Finnes det resistente bakterier i egg?

Norske egg som er håndtert og lagret riktig har ikke bakterier inni egget. Derfor er det lav sannsynligheten for å finne bakterier inni norske egg - og dermed også antibiotika-resistente bakterier.

Bakterier vokser imidlertid godt når skallet er knust. Retter som inneholder rå egg har meget kort holdbarhet og må oppbevares kjølt. Dette betyr også at man skal kaste egg som er knekte i kartongen. Knekt egg vil si egg som har brudd på skall og hinnen innenfor skallet.

Er det mer bakterier i kylling i utlandet enn i Norge?

Vi vet at mange andre land, både i og utenfor Europa har betydelig større problemer enn oss. Dette gjelder både resistente bakterier og ulike sykdomsframkallende bakterier. Når det gjelder ESBL i kylling, er Norge i en særstilling, med lavere nivåer enn andre land.