Mat på reise utenlands

Nordmenn reiser mer og mer. Men stadig flere får ferieturen spolert av sykdom. Hvert år får flere tusen norske turister ferien sin ødelagt av matbårne infeksjoner og matforgiftninger. Øk sjansene for en problemfri tur ved å følge Folkehelseinstituttets kostholdsråd på reise utenlands.

Et par som sitter på en restaurant i solen.

 Foto: iStockphoto

Mange land har en høyere forekomst av skadelige bakterier, virus og parasitter enn vi har i Norge. De hygienereglene du praktiserer i Norge, må praktiseres enda strengere i utlandet ved tilberedning og håndtering av mat.

Mange smittes utenlands

Bakteriene Campylobacter og Salmonella står for langt de fleste av tilfellene av tarminfeksjoner som registreres i Norge. Og nordmenns reiselyst er årsaken til mange av sykdomstilfellene. Over halvparten av alle som får sykdommen campylobacteriose blir smittet i utlandet, mens tilsvarende tall for salmonellose er 70-80 prosent. I tillegg er det en rekke andre bakterier, virus og parasitter som kan gi diaréplager ved utenlandsreiser.

Folkehelseinstituttets kostholdsråd

Forurenset mat og vann kan gi infeksjoner, vanligvis i form av diaré og oppkast. De fleste smittestoffer drepes ved koking og steking.

Enkelte bakterier kan danne giftstoffer hvis de får formere seg i maten. Slike giftstoffer ødelegges ikke ved koking og steking. Vær også oppmerksom på at dersom maten blir stående lunken over lengre tid etter at den er kokt eller stekt, kan du bli syk fordi noen bakterier overlever som sporer og danner giftstoffer i maten etter at den er kokt eller stekt. Mat bør derfor kjøles raskt ned eller holdes rykende varm slik at ikke bakterier får vokse.

Unngå dette:

  • drikkevann fra springen
  • isbiter

Vær på vakt mot:

  • kalde sauser
  • upasteuriserte melk og produkter laget av slik melk
  • ikke-meieripakket iskrem
  • bløtkokte egg, og speilegg og omeletter som ikke er helt gjennomstekt
  • mat tilberedt av rå egg (majones, desserter)
  • ukokte grønnsaker, bær,  salat og spirer
  • frukt som ikke kan skrelles
  • rå eller ufullstendig kokt skalldyr
  • halvstekt eller rått kjøtt
  • mat som serveres lunken

Du kan trygt spise:

  • nytillaget kokt eller stekt mat som fortsatt er varm
  • frukt og grønnsaker som du skreller selv
  • nykokt varm te og kaffe
  • vann og mineralvann fra flasker du åpner selv

Gravide

  • På grunn av fare for smitte med parasitten Toxoplasma, skal gravide ikke spise noe kjøtt som ikke er helt gjennomstekt eller –kokt.
  • Det er også viktig å unngå ukokte grønnsaker, bær, salater og spirer som ikke er grundig vasket, samt frukt som ikke kan skrelles.

Vann fra springen anbefales vanligvis ikke. Unngå isbiter! Isbiter laget av forurenset vann er velkjent som smittekilde.

Ved tannpuss bør du fortrinnsvis bruke flaskevann. Prøv å unngå å svelge vann, dersom du dusjer, bader eller svømmer i vann som kan være forurenset.

Det er i tillegg svært viktig at man er nøye med vask av hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.

Glem ikke andre forebyggende tiltak før reisen, for eksempel vaksinering . Legen din kan hjelpe deg med informasjon på dette området.

Hva er utviklingen?

Antall meldte tilfeller campylobacteriose smittet utenlands, har skutt i været siden 1995. Det reelle tallet er langt høyere, fordi mange tilfeller aldri blir registrert. Antall personer smittet i utlandet med salmonellose, har imidlertid gått betydelig ned de tre siste årene.