Gravide og ammende skal ikke bruke CLA

Mattilsynet advarer gravide, ammende og de som er i risikogruppen for å få ”velstandssykdommer” som hjerte-karsykdommer og diabetes type 2 mot å bruke CLA.

Dette rådet er gitt på bakgrunn av en risikovurdering som er gjort av (tidligere) Statens næringsmiddeltilsyns vitenskapskomité.

Gravide og ammende frarådes å bruke CLA-preparater. Dersom gravide kvinner tar CLA som kosttilskudd, kan dette ha uheldige effekter både på barnets fødselsvekt og lengde. Hos ammende mødre som bruker CLA tilskudd går fettinnholdet i morsmelken ned, og dette er uheldig for barnet. Resultatet hos mennesker sammenfaller med resultat fra liknende studier hos dyr.

CLA kan også ha uheldige virkninger for mennesker som er disponert for hjerte-karsykdommer eller diabetes. Dersom du har høyt kolesterol eller har type 2-diabetes bør du ikke bruke CLA. Dersom du vet at det finnes slike sykdommer i familien, bør du konferere med lege før du bruker CLA.

Bruk av CLA kan spesielt være ugunstig for de som har insulinresistens. Dette gjelder de fleste av de som har diabetes type-2 og mange overvektige. Mange vet ikke selv at de har insulinresistens.

Man trenger normalt ikke å oppsøke lege dersom man slutter å bruke CLA. De uheldige virkningene av stoffet vil være borte i løpet av et par uker.

Rådet gjelder alle CLA-produkter.

Hva er CLA?

Konjugerte linolsyrer eller CLA finnes naturlig i melk og melkeprodukter. Syntetisk fremstilte CLA-produkter markedsføres som kosttilskudd med muskeloppbyggende og fettvevsreduserende effekt ved slanking og fysisk aktivitet.