Er det greit å la små barn drikke litt kaffe? 

Kaffekopp.

 Foto: iStockphoto

En skal tenke seg om før en gir barn koffeinholdige matvarer. I tillegg til koffein i kaffe finnes stoffet i sjokolade, te og cola-drikker. Kaffe er likevel i en særstilling fordi konsentrasjonene er mye høyere enn i de andre kildene.

Det finnes lite forskning når det gjelder effektene av koffein på barn. Fra de få studiene som er publisert, går det frem at barn kan utvikle toleranse, og få tilsvarende abstinenssymptomer, som oss voksne. Denne effekten oppstår ved svært lave doser. I tilegg kan høye doser koffein føre til uro, engstelse og angstsymptomer hos følsomme unge. Fra voksne vet vi at koffein øker innsovningstiden og forstyrrer søvnkvaliteten, - det er ingen grunn til å tro at dette ikke gjelder barn også, selv om det ikke finnes egne studier på dette.

Noen få slurker er neppe skadelig, selv om du muligens vil merke at barnet bruker lenger tid å sovne hvis barnet får det på kvelden. På den annen side er det lett å tenke seg at hvis barnet først får smaken på dette, kan han/hun ønske større doser etter hvert, doser som fører til den milde avhengigheten mange av oss voksne har.