Er stevia godkjent i Norge?

Te, urtete

 Foto: Colourbox.com

Vanligvis forhåndsgodkjennes ikke næringsmidler av Mattilsynet før de kan selges. De som selger næringsmidler er ansvarlige for å sikre at næringsmidlene er helsemessig trygge og at merkingen er riktig og ikke villedende, og at produktene oppfyller alle regler som er fastsatt for å sikre dette.

I noen tilfeller skal likevel næringsmidler forhåndsgodkjennes før de kan omsettes. For eksempel er det bare tillatt å bruke godkjente tilsetningsstoffer. Videre skal "ny mat" risikovurderes og godkjennes før de er tillatt å omsette. "Ny mat" er enkelt sagt næringsmidler/næringsmiddelingredienser som ikke har vært brukt i EØS før 15. mai 1997.

Stevia er den dagligdagse betegnelsen på planten Stevia Rebaudiana Bertoni. Planten inneholder blant annet steviolglykosider. Bruk av ekstrakter fra stevia som søtstoff eller aroma faller inn under regelverkene om tilsetningssstoffer og aroma. Steviolglykosid isolert fra stevia er godkjent som tilsetningsstoff (søtstoff) (E960).

Urteavkok ("te" i dagligtale) som inneholder eller er tilberedt fra tørkede blad fra Stevia Rebaudiana Bertoni og som skal inntas/drikkes som den er, er ikke ny mat. Det betyr at et slikt produkt kan selges uten forhåndsgodkjenning som ny mat, men det må fortsatt oppfylle alle relevante regler for næringsmiddelet. Annen bruk av steviaplanten kan være ny mat og kreve forhåndsgodkjenning.