Kan egg inneholde antibiotikaresistente bakterier?
Norske egg som er håndtert og lagret riktig skal ikke ha bakterier inni egget. Derfor er det lav sannsynlighet for å finne bakterier inni norske egg og dermed også antibiotikaresistente bakterier.
Ved håndtering av egg er viktig å ha god kjøkkenhygiene:
- Vask hendene før og etter du har knekt egget
- Bruk rene redskaper og kluter
- Ikke bruk samme redskaper til kjøtt, salat og annen mat, som du bruker til eggene
- Knekk egget rett etter du har tatt det ut av kjøleskapet
Finner du knekk egg i eggkartongen så må disse kastes. Knekk egg vil si egg som har brudd på skall og hinnen innenfor skallet.
Det finnes bakterier over alt rundt oss, og bakterier kan komme i egget når det er knekket. Retter som inneholder rå egg vil som regel vil ha meget kort holdbarhet, og de må oppbevares i kjøleskap.
Egget har en flott "emballasje" (eggeskall og hinne) som gir hele egg god holdbarhet. Det er bra å holde eggene ved konstant temperatur. Det oppnår man best i kjøleskap. Kjølte og hele egg vil ha lang holdbarhet.