O’ fisk med din glede

Redd for å legge på deg i jula? Legg på litt pålegg, råder ekspertisen.

Brødskive med tomatsild og egg

 Foto: Johanna Lampe/NIFES

- Det er lett å få i seg mer av det sunne, sier forskningsdirektør ved NIFES, Livar Frøyland.

Han ønsker ikke å vifte med pekefingeren i denne søte og fete juletid. Han vil heller minne om hvor lite som skal til for å få i seg de sunne stoffene som finnes i fisk: omega 3, vitamin D, jod, selen, fiskeproteiner.

Ernæringsforskerens julebudskap er enkelt: Pålegg er en undervurdert kilde til de sunne næringsstoffene.

- Når jeg spør folk om de spiser fisk, og de svarer nei, glemmer de ofte det de får i seg utenom middagsmåltidene. De glemmer kanskje at de har spist makrell i tomat i lunsjen. Da har de mer enn dekket behovet for omega 3, sier Frøyland.

Heller pålegg enn piller

Nå er kanskje boksen med makrell en større slager i hverdagen enn på festbordet. Men hva med ansjos? Sild? Gravlaks?

- Fiskepålegg er jo faktisk en viktig del av julematen for mange, sier Frøyland.

Det fine med fisk – på middagstallerken eller som pålegg – er dessuten at du får flere næringsstoffer i kroppen på en gang.

- Vi er blitt vant til å tenke på hvert enkelt næringsstoff hver for seg, og gjerne som noe vi bør få i oss i konsentrert form gjennom piller. Men pålegg er en bedre og billigere løsning enn piller. Spiser du fisk, får du hele pakken, sier Frøyland.

Unntaket er allergikere som må unngå sjømat og andre grupper som av ulike grunner trenger ekstra tilskudd. I vinterhalvåret kan det dessuten være nødvendig med tilskudd hvis man ikke er flink med de fete fiskemiddagene i tillegg til pålegget.

Jod og selen er viktige mineraler og antioksidanter som finnes i mager, og i noe mindre grad, fet fisk. Omega 3, som det finnes mye av i fet fisk, er det gode fettet som kan motvirke utvikling av hjerte- og karsykdommer. Vitamin D er avgjørende for kalsiumopptak og god beinhelse. Næringsstoffer fra fisk kan også ha positiv virkning på vår mentale helse.

- Når det gjelder fiskeproteiner, tyder nyere forskning ved NIFES på at de virker slankende hos rotter. Vi vil nå undersøke om dette også er slik hos mennesker, sier Frøyland.

Mellom nyttår og jul

Ernæringsforskeren har et budskap til: Den fete og søte delen av jula bør ikke vare helt til påske.

- Som kjent er det man spiser mellom nyttår og jul langt mer avgjørende enn det man putter i seg mellom jul og nyttår. Lever man etter denne regelen, trenger man ikke være så redd for å legge litt på seg i jula, sier Frøyland.

Og før du proklamerer nyttårsforsetter, melder deg inn i slankeklubben, bestiller personlig trener og klatrer opp til de store fallhøyder:

-Prøv med litt pålegg.

Kontakt:
Livar Frøyland, Telefon: 48185032, E-post: lfr@nifes.no