Plukk skjell fra ulike steder, gjerne i åpne farvann
De som spiser selvplukkede skjell ofte, bør variere mellom plukkeområder og gjerne velge plukkeområder som ligger i åpne farvann. Undersøkelser viser at innholdet av miljøgifter (PAH, PCB o.l.) kan variere betydelig innenfor et avgrenset område.
Undersøkelser har vist at innholdet av miljøgifter i blåskjell kan variere betydelig innenfor et lite område. I enkelte områder er det påvist f.eks.noe forhøyede PAH verdier i blåskjell. For mange miljøgifter er blåskjell en god indikatorart. Det vil si at hvis nivåene er høye i blåskjell, er de ofte høye i andre skjell (som for eksempel østers, o-skjell og kamskjell).
Mattilsynet gir derfor denne generelle advarselen for skjell:
De som spiser selvplukkede skjell ofte, bør variere mellom plukkeområder og gjerne velge plukkeområder som ligger i åpne farvann.
Du har ansvar for selvfangst
Når det gjelder fiske og fangst til eget bruk, er du selv ansvarlig for både kvaliteten og for at fisken er trygg å spise. Mattilsynet gir råd og advarsler når det påvises høyt innhold av miljøgifter i fisk og skalldyr som fritidsfiskere kan støtte seg på. Rådene og advarslene er basert på vitenskapelige undersøkelser og vurderinger gjort av ekspertkomiteer.
Huskeregler når du skal fiske eller fangste sjømat til eget bruk:
- Sjekk om det er gitt kostholdsråd for det aktuelle området. Se advarselen Unngå fisk og skalldyr fra visse havner, fjorder og innsjøer
-
Sjekk Blåskjellvarselet her på matportalen.no
Det er ikke lov å omsette fisk og sjømat hvis innholdet av miljøgifter er høyere enn det som står i regelverket. Fisker, fiskemottak og alle øvrige aktører har ansvar for det. Derfor skal fisk og sjømat i butikk og på serveringssteder være trygg.