Tilsynsrapport:

Sushisteder har kuttet smørfisk fra menyen

Færre sushirestauranter jukser med smørfisk, og mange har kuttet det helt ut av menyen. Det er konklusjonen etter undersøkelser Mattilsynet har gjort i Oslo, og analyser av prøver fra sushisteder over store deler av landet.

 Foto: Colourbox.com

Bakgrunnen for Mattilsynets tilsyn og analyser, var tv-programmet Matkontrollen som høsten 2017 avdekket at 10 sushirestauranter i Oslo solgte den helsefarlige fisken escolar som smørfisk.

Oppfølgingen av restaurantene i Oslo avdekket to tilfeller av omsetning av den helsefarlige fisken escolar. DNA-analyser av 50 prøver fra sushi-restauranter over store deler av landet, ga et tilsvarende oppløftende resultat; kun et sted serverte smørfisk av typen Escolar.

Et av de inspiserte stedene i Oslo flamberte escolar før servering. Mattilsynet vurderer at dette ikke er tilstrekkelig behandling for å hindre helseplager.

Feil type «smørfisk» kan ikke spises rå

Fisk fra fiskefamilien Gempylidae («Oljefisk/Smørmakrell» og Escolar) kan ikke spises rå. Denne fisken inneholder mye ufordøyelige fettsyrer, og kan i rå tilstand gi diaré, kvalme/oppkast, magesmerter og hodepine. Skal fisk fra familien «Gempylidae» spises, må den være helt gjennomkokt eller gjennomstekt for å smelte ut alt det ufordøyelige fettet. Verken stekesky, frityrolje eller kokevann kan benyttes videre i matlagingen.

Smørfisk som kommer fra fiskefamilien Stomateidae, er imidlertid trygg å spise rå som i sushi. Det er derfor viktig at man følger merkingen og kravene til råvarebehandling av det aktuelle fiskeslaget før man serverer fisken.

Villedende merking gir grunn til å fortsatt følge opp spisestedene

Selv om sushirestauranter i stor grad har sluttet å jukse med smørfisk og fjernet det helt fra menyen, er det likevel grunn for Mattilsynet til å følge opp området. I noen tilfeller villeder spisestedene gjestene om andre fiskeslag. Selv om det ikke nødvendigvis medfører helsefare, er det brudd på forskriften om redelig frambud, for eksempel dersom man prøver å selger billige fiskeslag som edlere vare.