Dyrk din egen dill

Dill er en mye brukt urt, som du fint kan dyrke i din egen kjøkkenhage. Avlingen avhenger av jordtype og gjødsling, samt til en viss grad hvor i landet du bor.

Åker med gulgrønn dill

Krondill blir høstet når plantene er mellom 40 og 60 cm høye. Foto: Gunhild Børtnes, NIBIO

Forbruket av dill er stort i hele Nord-Europa, og spesielt i Sverige er dette en populær urt. Særlig sommerstid, da den tradisjonen tro serveres med nypoteter i vårt naboland. I Norge bruker vi dill mest til sylting av agurk og sild. Urten fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker, men for deg med grønne fingre vil egenhøstet dill fra hagen så absolutt være en mulighet.

Det er i så fall viktig å merke seg at på grunn av sykdomsproblem i dill kan den ikke dyrkes i samme jord oftere enn hvert fjerde – femte år, og ikke i samme jord som andre skjermplanter, som for eksempel gulrot, selleri, karve og persille.

Mindre bladrik nord i landet

Forskningsresultater fra NIBIO viser at mengden dill du kan få i kjøkkenhagen avhenger av jordtype og gjødsling. I tillegg har dette betydning for innholdet av eteriske oljer i dillen.

Klima er også en viktig faktor for god kvalitet. Dill er en såkalt langdagsplante, og vil derfor blomstre tidligere desto lengre dagene er. Planten blir av den grunn også mindre bladrik nordover i landet.

NIBIO har testet sortene ’Hera’, ’Tetra’ og ’Superdukat’, som alle fikk gode resultater for kvalitet og avling. ‘Superdukat’ kom best ut resultatmessig ut fra kriterier om farge, smak og lukt.

Aromaen sitter i frøene

Når dillen blir dyrket for høsting av blad blir det kalt grønn dill. Den blir høstet når den er mellom 10 og 20 cm høy, og om man skjærer av plantene ved bakken kan få en brukbar avling av krondill senere. Krondill blir høstet når plantene er mellom 40 og 60 cm høye, eller når skjermene er velutviklet og starter å blomstre.

Aromaen sitter først og fremst i de modne frøene. Grønn dill blir mye brukt i fiskeindustrien. Hele dillen er derfor brukbar - både frø, blomst og blader egner seg som krydder, både i tørr og frisk tilstand.

Skal du dyrke grønn dill hjemme i kjøkkenhagen bør du regne mellom 40 og 60 dager med gode vekstvilkår, og vil du ha krondill bør du regne 90 dager fra du sår til du høster.