Dyrk lavendel i kjøkkenhagen

Lavendel egner seg svært godt i kjøkkenhagen. Dyrker du lavendel selv, har du en prydplante, duftplante og nytteplante i en og samme plante.

Te og krydder

Mange forbinder lavendel med oljer, sterke dufter og fylte poser i mormors klesskap. Men lavendel kan også spille en rolle i maten vi spiser.

Te og som bestanddel i blandingskrydder er de vanligste bruksområdene. Lavendel passer spesielt godt som grillkrydder til fet fisk. Smaken er noe bitter og bladene brukes i søreuropeisk matlaging.

Lavendel brukes også som tilsetning i syltetøy, kaker og desserter.

Dyrkingsforhold

Lavendel trives best i kalkholdig og godt drenert jord og den vil ha mye sol.

God overvintring i Norge

Et forskningsprosjekt utført av NIBIO viste at lavendel er mer hardfør enn tidligere antatt. Det gjør lavendel velegnet til dyrking også i Norge.

Prosjektet studerte overlevelsesevnen til fire sorter lavendel. NIBIO - Lavendel (Lavendula angustifolia), prøvedyrka på indre Østland 2002-2004 (PDF)

En klon fra en privathage i Sogn skilte seg ut som den beste. Den overvintret 100 prosent og kom best ut på flere andre måleparametere.

Denne varianten burde være et godt alternativ som staude også under norske forhold. En staude er en plante som overlever vinteren og kommer opp igjen år etter år.