Vær forsiktig med nedfallsfrukt

Bruk av råtne epler i syltetøy, juice eller saft, kan gi produkter med soppgiften patulin. Patulin er en muggsoppgift som kan gi negative helseeffekter.

Epler på bakken

Nedfallsfrukt. Foto: Colourbox

Dersom epler av dårlig kvalitet brukes til å lage eplemost, eplesaft eller liknende produkter, kan muggsoppgiften (mykotoksinet) patulin overføres til produktene. Patulin – som kan hemme immunforsvaret og skade arvestoffet (DNA) – forekommer på epler i og omkring områder med råttent vev.

Du bør derfor bruke epler av god kvalitet til safting og sylting til hjemmebruk. Dersom bare deler av frukten er råtten holder det ikke å skjære vekk den råtne delen. Forskning viser at vanninnholdet gjør at giftstoffene kan spre seg i hele frukten selv om deler av frukten ser helt fin ut.

Fjernes ikke ved tilberedning av mat

Patulin er en soppgift som produseres av muggsoppene Penicillium expansum og andre Penicillium- og Aspergillus-arter. Mykotoksinene disse muggsoppene kan produsere er varmestabile og fjernes ikke ved tilberedning av mat. For å kunne redusere dannelsen av mykotoksiner er det nødvendig at dyrknings-, innhøstings, lagrings- og produksjonsmetodene stadig forbedres.

Grenseverdi for patulin

Mattilsynet innførte grenseverdier for patulin i 2004 og tilsvarende grenseverdier ble også innført i EU.

Grenseverdien for patulin gjelder blant annet for fruktjuice/nektar, særskilt eplejuice, fruktjuiceingredienser i andre drikkevarer, konsentrert fruktjuice, alkoholholdige drikker, cider, eplekompott og eplepuré. I tillegg er det satt lavere grenseverdier for patulin som gjelder for epleprodukter som markedsføres spesielt mot spedbarn og småbarn.

Forekomsten av muggsoppgiften patulin er tidligere blitt undersøkt i både norske og utenlandske produkter på det norske markedet. Mengden patulin var generelt lav i forhold til grenseverdiene som er innført, og få produkter overskred disse.