Analyse fra Mattilsynet:

Endret fettsammensetning i chips

Chips har fått et vesentlig lavere innhold av mettet fett, til fordel for enumettet fett. Samtlige produkter er også frie for transfett. Det viser en analyse utført for Mattilsynet.

Potetgull med rifler

 Foto: iStockphoto.com

Om undersøkelsen av chips og salte nøtter

  • 14 chips og salte nøtter-produkter (Potetchips, tortillachips, peanøtter, chilinøtter, cashewnøtter) er analysert fra produsentene Kims, Maarud, Santa Maria, Den lille nøttefabrikken, Sørlandschips, Eldorado og Rema1000.
  • Produktene innhold minimalt med tungmetaller (arsen, kadmium og bly).
  • Næringsstoffverdiene for chips og salte nøtter-produktene er nå inkludert i Matvaretabellen.no .

– Analysen vi har gjennomført viser gjennomgående at produsentenes utfasing av palmeolje til fordel for bedre alternativer har hatt en positiv effekt på fettsammensetningen i tortilla- og potetchips, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet. Men Steen understreker på et generelt grunnlag at denne type produkter er energitette, har et høyt saltinnhold og inneholder akrylamid, derfor mener Helsedirektoratet og Mattilsynet at befolkningen bør ha et begrenset inntak. 

Analyseprosjektet av chips og salte nøtter ble utført av Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), på oppdrag for Mattilsynet. Totalt 14 produkter fra Maarud, Kims, Sørlandschips, Santa Maria, Eldorado, Rema 1000 og Den lille nøttefabrikken, inngikk i analyseprosjektet. Analysene ble gjennomført i siste halvdel av 2014 og våren 2015.

Palmeolje, som inneholder mye mettet fett, er erstattet med solsikkeolje, rapsolje og peanøttolje. Tabellen under viser sammensetningen mellom fett, mettet fett, enumettet fett og flerumettet fett i chips produkter. Til sammenligning viste en undersøkelse gjennomført i 1996 at innholdet av mettet fett i vanlig potetgull var ca 13g/100g. Dette er nå redusert til ca 2-4g/100g.

MatvareFett (g)Mettet fett (g)Transfett (g)Enumettet fett (g)Flerumettet fett (g)
Potetgull Maarud322,55024,42,58
Potetchips Kims312,56024,82,33
Potetchips Sørlandschips254,02015,54,12
Tortillachips Maarud272,45018,32,97
Nacho chips Santa Maria17,91,51010,34,17

Ubetydelig med tungmetaller

Mattilsynet overvåker også regelmessig innholdet av tungmetaller i næringsmidler. Tungmetaller er eksempler på miljøgifter som kan gi uønskede effekter i mennesker og dyr. I denne analysen ble chips og salte nøtter analysert for innhold av tungmetallene arsen, kadmium og bly. Resultatet viser at produktene inneholdt betydelig mindre bly og kadmium enn de grenseverdier som er satt for de enkelte matvaregrupper. Foreløpig er det ikke satt grenseverdier for arsen, men resultatene er lavere enn de grenseverdiene som det vurderes å settes for innhold av arsen i ris og risprodukter.

– Tungmetaller følger næringskjeden, og tas opp i både planter, dyr og mennesker. Analysene av disse tungmetallene er gjort som en del av kartlegging av nivåene i matvarer på det norske markedet. Det er ikke helsefare knyttet til disse lave nivåene i chips og salte nøtter, kommenterer Merethe Steen.

Mattilsynet arbeider for å sikre forbrukerne trygg mat og drikke. Kunnskap om det norske matvaremarkedet og overvåking av næringsinnhold og tungmetaller i maten er et viktig ledd i dette arbeidet. Formålet med analyseprosjektet var å innhente næringsstoffverdier for utvalgte tortilla- og potetchips og salte nøtter til Matvaretabellen, og analysere innholdet av tungmetaller i produktene.

Se Rapport fra Mattilsynet: Næringsstoff- og tungmetallanalyser i chips og salte nøtter 2015

For mer informasjon, kontakt:
Pressevakt i Mattilsynet, mobil: 46912910 eller kommunikasjon@mattilsynet.no