Er potetgull stekt i solsikkeolje sunnere enn annet potetgull?

Potetgull med rifler

 Foto: iStockphoto.com

Potetgull er ikke sunt snacks. Det finnes mange forskjellige varianter av potetgull i butikkene. Flere produsenter tilbyr ”sunnere” alternativer som inneholder mindre fett enn vanlig potetgull og/eller produkter som er tilberedt med annet type olje.

Potetchips er som regel svært rik på energi (over >500 kcal/100 g) og fattig på viktige næringsstoffer. Potetchips inneholder også som regel mye fett totalt (ca 30 g/100 g), mettet fett og salt. Mange av oss inntar mer energi enn vi forbruker og går opp i vekt. Derfor anbefales det at man begrenser inntaket av energitette matvarer som snacks.

Dersom man en gang i blant spiser litt potetgull, er det positivt at produsentene tilbyr alternativer. Det er i midlertidig et spørsmål om disse alternativer kan kalles ”sunne”. Solsikke- eller rapsolje inneholder mindre mettet fett og er godt egnet for å redusere innholdet av mettet fett i produktene. Ifølge produsenter inneholder potetgull tilberedt med 100 prosent solsikkeolje 70 prosent mindre mettet fett. Husk at produktene med sunnere fett ikke nødvendigvis inneholder mindre energi. Potetgull med mindre fett inneholder mindre energi, men ikke nødvendigvis mindre mettede fettsyrer.

Du bør også sammenligne saltinnholdet i produktene. De siste årene har produsentene blitt flinkere til å næringsdeklarere matvarene sine, slik at det er mulig å sammenligne innholdet av næringsstoffene i forskjellige produkter. Se gjerne etter potetgull med mindre enn 20 g fett totalt og mindre enn 3 g mettet fett. Les varedeklarasjonen.

Tips for sunnere snacks er oppskåret frukt med kesamdipp, grønnsaker med urtedipp eller ostespyd med druer eller soltørrede tomater.