Rå melk bør varmebehandles
Rå melk kan inneholde bakterier som gir sykdom og bør derfor varmebehandles. Barn, personer med svekket immunforsvar og gravide er spesielt utsatt for å blir syke, og bør heller ikke spise produkter laget av rå melk.
Bakterier og parasitter kan forurense melken under melking og når dyret har en infeksjon. Slike mikroorganismer kommer over i rå melken fra for eksempel avføring til dyrene eller fra sår på spenene til dyret.
Barn er ekstra utsatt fra giftproduserende varianter av E. coli (EHEC/STEC).
For gravide er Listeria monocytogenes en ekstra risiko i tilknytning til melk og melkeprodukter. Se mer informasjon Kostråd til gravide
Melk i norske butikker er pasteurisert, det vil si at melken varmebehandles ved minimum 72 ºC i minst 15 sek. Gjennom pasteuriseringsprosessen drepes mikroorganismene som finnes i rå melk. Med riktig lagringstemperatur vil pasteurisert melk være trygg innenfor holdbarhetsdatoen.