Er det mye sukker i yoghurt?

Skje med yoghurt

 Foto: Mattilsynet

Spørsmål:

Jeg har forstått det slik at det er mye sukker i yoghurt. Er det slik at 200-300 gram yoghurt inneholder så mye sukker at et barn under tre år som har spist denne mengden ikke bør få i seg mer sukker den dagen?

Svar:

Helsedirektoratet anbefaler at inntaket av tilsatt sukker bør begrenses til 10 prosent av energiinntaket for å sikre inntaket av livsnødvendige næringsstoffer og minske risikoen for tannråte og overvekt.

For barn fra 2-5 år betyr det at de bør få i seg høyst 30 gram tilsatt sukker per dag. For barn fra 6-9 år betyr det høyst 45 gram per dag. 1 g sukker gir 4 kilokalorier/17 kilojoule.

Når det står på pakningen at yoghurt inneholder 8 prosent sukker, betyr det at det er 8 gram sukker i 100 gram vare. Ifølge Matvaretabellen inneholder fruktyoghurt fra 6-12 g tilsatt sukker per 100 g vare. Tre dl (ca. to porsjoner) vil da gi 20-30 g sukker. For et lite barn vil derfor sukkeret fra yoghurten alene tilsvare den maksimalt anbefalte sukkermengden per dag.

Kostholdsundersøkelser har vist at de fleste norske toåringer får yoghurt, og da i overveiende grad fruktyoghurt. Gjennomsnittsinntaket av yoghurt var cirka 80 gram per dag. Sukker i yoghurt bidrar i gjennomsnitt med 19  prosent av det totale sukkerinntaket blant toåringer.

Naturell yoghurt inneholder ikke tilsatt sukker. Å tilsette frukt og bær i sukkerfri naturell yoghurt er en god måte å redusere sukkerinntaket og samtidig tilføre litt frukt og bær når barna spiser yoghurt. Et annet alternativ er nøkkelhullsmerket yoghurt med frukt eller bær. De inneholder bare 3 gram tilsatt sukker.