Jo mer kakao det er i sjokolade, jo sunnere er det. Stemmer det?

Hvilken sjokolade er best, den som inneholder 70 posent kakao eller den som inneholder 86 prosent? Og dersom to varer har samme kaloriinnhold, er det best med mer karbohydrater og mindre fett eller mer fett og mindre karbohydrater?

Begge typene må regnes som mørke, så det er en smakssak. De inneholder begge mye sukker og fett, og mesteparten av fettet er mettet fett. Energiinnholdet er høyt både i lys og mørk sjokolade ca 2300 kJ (ca 550 kcal) per 100 g sjokolade. Hundre gram sjokolade bidrar derfor med omtrent en fjerdepart av gjennomsnittlig daglig energiforbruk hos en voksen kvinne.

Hva er best - mye karbohydrater eller mye fett i en matvare med samme energiinnhold? Det er avhengig av hvilken type fett eller karbohydrater de inneholder. Varer med en stor andel umettet fett regnes som helsemessig bedre enn varer med mye mettet fett. For eksempel har raps og olivenolje en gunstigere fettsyresammensetning enn smør. Matvarer som inneholder mye karbohydrater i form av stivelse og kostfiber, som for eksempel grovt brød, er bedre enn varer som inneholder mye sukker og hvitt mel som kaker. For øvrig har matvarer som inneholder mye fett som regel også et høyt energiinnhold. Per gram gir fett 37 kJ (9 kcal) og karbohydrater gir 17 kJ (4 kcal).