Når skal mat og drikke merkes med næringsinnhold?

En næringsdeklarasjon skal gjøre det lettere for deg å se hvor mye maten inneholder av energi og næringsstoffer – som fett, karbohydrater, proteiner, salt, kostfiber og vitaminer og mineraler. 

Mann som velger margarin

 Foto: Wenche Hoel-Knai

De aller fleste ferdigpakkede matvarer skal merkes med næringsdeklarasjon fra 13. desember 2016. Noen produsenter merker allerede produktene med næringsdeklarasjon, enten frivillig eller på grunn av krav i annet regelverk. I slike tilfeller gjelder de nye kravene til merking av næringsdeklarasjon fra 13. desember 2014.

Kravene omfatter ikke alle produkter. Det er for eksempel ikke krav om næringsdeklarasjon på:

  • uforedlede produkter som kjøtt, fisk, egg og nøtter. Vann (med eller uten kullsyre)
  • krydder, salt og alkoholholdige drikker.

Hvilke næringsstoffer inngår i næringsdeklarasjonen?

Den obligatoriske  næringsdeklarasjonen:

Som minimum brukes den obligatoriske næringsdeklarasjonen. Den omfatter, i gitt rekkefølge: Energi,fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt.

Næringsstoffer som det er frivillig å deklarere:

Den obligatoriske næringsdeklarasjonen kan utvides med et eller av følgende stoffer: enumettede fettsyrer, flerumettede fettsyrer, polyoler, stivelse eller kostfiber, samt vitaminer og mineraler.

Matvarer som er merket eller satt i omsetning før datoene i 2014 og 2016, kan selges inntil lagrene er tomme. Det vil derfor ta en god stund før de matvarene som finnes i butikkhyllene er merket etter det nye regelverket.