10 år med nøkkelhull-mat

Byttet du ut osten og leverposteien med nøkkelhullprodukter for 10 år siden, har du kanskje spart 16 kilo fett! Og kanskje har du sluppet 40 kilo sukker i samme periode om du byttet frokostblandingen din med nøkkelhullmüsli.

Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet

Viktig samspill for å nå folkehelsemål

– Nøkkelhullet har hjulpet forbrukere i Norge til sunnere valg i 10 år, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet. – Det har vært veldig spennende å følge utviklingen over et tiår, og merket har fått en helt unik kjennskap i befolkningen. Det er faktisk hele 96 prosent som er kjent med symbolet, sier hun.

Høy tillit

2019-målinger for Nøkkelhullet viser bl.a. at:

 • Nær alle kjenner Nøkkelhullet (96%)
 • 8 av 10 kjenner til at nøkkelhullmerkede matvarer er sunnere enn andre matvarer i samme kategori
 • 6 av 10 har tillit til at nøkkelhullmerkede produkter er sunnere sammenlignet med andre matvarer
 • 7 av 10 opplever Nøkkelhullet som en god merkeordning
 • 6 av 10 vet at Mattilsynet og Helsedirektoratet står bak merket

Du trenger ikke bytte liv – bare bytte til Nøkkelhullet   

Velger du produkter med Nøkkelhullet, inneholder de mindre og sunnere fett, mindre sukker og salt og mer fiber og fullkorn sammenliknet med andre matvarer i samme kategori. Nøkkelhullet gjør det enklere å sette sammen et sunt og variert kosthold i tråd med helsemyndighetenes kostråd.

– Vi vet at mange ønsker å spise litt sunnere, men at tidsklemma og faste mønstre ofte kommer i veien. Derfor er vi opptatt av at det skal være veldig enkelt for folk å spise mer av det sunne og mindre av det usunne, sier Granlund. – Du trenger ikke bytte ut livet ditt, kanskje holder det å bytte til et annet brød!

Faktiske beregninger

Hvis du er blant de mange norske forbrukerne som har valgt nøkkelhullmerkede produkter kan du ha spart mye. Og det er ikke for sent! Her er noen eksempler på hva man kan vinne ved å bytte ut vanlige hverdagsprodukter:

 • Spiser du 1 porsjon müsli med lettmelk 1% fett til frokost hver dag, kan du ved å bytte til nøkkelhullmerket müsli og nøkkelhullmerket lettmelk 0,5% fett:
  - i løpet av 1 år spare kroppen for 4 kg sukker og 0,37 kg fett, hvorav 0,22 kg er mettet fett
  - i løpet av 10 år spare kroppen for 40 kg sukker og 3,7 kg fett, hvorav 2,2 kg er mettet fett
 • Spiser du to skiver fint brød med gulost og leverpostei til lunsj hver dag, kan du ved å bytte til nøkkelhullmerket brød og nøkkelhullmerket gulost og leverpostei:
  - i løpet av 1 år få i deg 0,86 kg mer fiber og spare kroppen for 1,6 kg fett
  - i løpet av 10 år få i deg 8,6 kg mer fiber og spare kroppen for 16 kg fett

Viktig samspill for å nå folkehelsemål

Nordmenn har tatt Nøkkelhullet til seg, og matvarebransjen har bidratt til å drive utviklingen med den synligheten som merkevaren Nøkkelhullet trenger i butikkhyllene. Siden Nøkkelhullet er en frivillig merkeordning, kan ikke bransjen pålegges å utvikle produkter som møter de strenge kravene.

– Det er ikke enkelt å jobbe med frivillige merkeordninger, det krever at alle involverte er enige i målsettingene, sier Granlund. – Vi har helt konkrete mål om et økt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter, fisk og sjømat og redusert inntak av salt, sukker og mettet fett i befolkningen. De målene klarer vi ikke å nå uten at matbransjen ønsker det samme. Nøkkelhullarbeidet har vært preget av stor forståelse for dette. Vi gleder oss til ti nye år!