Hvorfor kan pizza få Nøkkelhullet? Betyr det at pizza er sunt?

Nøkkelhullet betyr at en matvare er et sunnere alternativ enn et annet tilsvarende produkt. Derfor er pizzaer merket med Nøkkelhullet et sunnere alternativ enn pizzaer som ikke oppfyller kriteriene.

Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet

Myndighetene er opptatt av å øke inntaket av frukt, bær, grønnsaker, poteter og grove kornprodukter i befolkningen. Nøkkelhullet er ett verktøy for å bidra til dette ved å veilede forbrukerne til de sunnere alternativene innenfor ulike matvaregrupper, inkludert en del ferdigretter.

Dersom en pizza for eksempel består av grov bunn og mye grønnsaker, kan det være en rett som kan merkes med Nøkkelhullet dersom den oppfyller spesifiserte kriterier.

33 matvaregrupper

Matvarer med Nøkkelhullet har enten mindre og sunnere fett, mindre sukker, mindre salt og/eller mer kostfiber og fullkorn enn sammenlignbare matvarer. Det er i alt 33 matvaregrupper som kan bruke Nøkkelhullet. Produkter med Nøkkelhullet er et sunnere alternativ innen sin matvaregruppe, slik at oster sammenliknes med oster, brød med brød og ferdigretter med andre ferdigretter. For å få Nøkkelhullet, må produktet oppfylle bestemte kriterier som er fastsatt i Nøkkelhullsforskriften.

Det finnes kriterier for både ferdige middagsretter, pizza, piroger, paier og supper. Også ferdig innpakkede smørbrød, bagetter og wraps kan nøkkelhullsmerkes.

Kriterier for pizza, piroger og paier

Det er forskjeller i kriterier mellom matvaregruppene avhengig av hvordan matvarene bidrar med ulike næringsstoffer i kostholdet. Pizza, piroger og paier som kan nøkkelhullsmerkes, må inneholde en viss mengde frukt og grønt (minst 28 g per 100 g) og høyst 33 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett. Retten skal inneholde minst 250 kcal per porsjon. I tillegg skal produktene ha mindre tilsatt sukker (høyst 3 g per 100 g) og salt (høyst 1 g per 100 g). Deigen skal inneholde minst 30 prosent fullkorn regnet på tørrstoffinnholdet.

Nøkkelhullet er et merke for de ernæringsmessig bedre valgene innenfor den enkelte matvaregruppe.