For mye sulfitt kan være skadelig

En ny evaluering av en gruppe tilsetningsstoffer som kalles sulfitter, viser at høyt inntak gjennom mat og drikke kan være et problem for enkelte forbrukere. Mattilsynet anbefaler at tørket frukt som rosiner og aprikoser som inneholder sulfitt ikke blir gitt til små barn.

Tørket aprikos

 Foto: iStockphoto

Sulfitter

Sulfitter som er godkjent som tilsetningsstoffer: E 220 Svoveldioksid, E 221 Natriumsulfitt, E 222 Natriumhydrogensulfitt, E 223 Natriumdisulfitt, E 224   Kaliumdisulfitt, E 226, Kalsiumsulfitt, E 227 Kalsiumhydrogensulfitt og E 228 Kaliumhydrogensulfitt.

Sulfitter brukes ofte til konservering av frukt og grønnsaker, og i noen kjøttprodukter, så vel som i brus, juice, vin og øl. Tilsetningsstoffene blir også benyttet som antioksidant, blekemiddel og melbehandlingsmiddel.

Sulfitt er en av ingrediensene som alltid må merkes og utheves i innholdsfortegnelsen til mat- og drikkevarer, fordi det kan forårsake allergiske reaksjoner eller intoleranse.

Sulfitt, og alle andre godkjente tilsetningsstoffer, er risikovurdert av den Europeiske vitenskapskomiteen (EFSA) mht. helsemessige risiko. Med jevne mellomrom re-evaluerer EFSA de forskjellige tilsetningsstoffene, og det er det de nå har gjort med sulfitter.

Usikkerhet om akseptabelt daglig inntak

Ved forrige evaluering ble det satt et midlertidig akseptabelt daglig inntak (ADI) på 0,7 mg per kg kroppsvekt per dag. Et akseptabelt daglig inntak er den mengden av et stoff en person kan få i seg daglig gjennom hele livet uten vesentlig helserisiko.

På grunn av manglende data kan ikke EFSA per nå sette en ny ADI, men de antyder en halvering av ADI. Inntak av sulfitter gjennom kosten kan være et problem for storforbrukere av matvarer som inneholder disse tilsetningsstoffene. Det innebærer at regelverket må endres og brukermengdene må reduseres betraktelig. Hvor mye det må reduseres, vet vi foreløpig ikke.

Det kan være lurt å begrense inntaket av matvarer og drikkevarer som inneholder sulfitt. Det er ganske lett å se på ingredienslisten om sulfitt er til stede fordi det skal allergimerkes med uthevet skrift.

Mattilsynet anbefaler at tørket frukt, som rosiner og aprikoser, som inneholder sulfitt ikke blir gitt til små barn. Slike produkter har ofte et høyt nivå av sulfitter. Det er tillatt med mye mer sulfitt i rosiner og aprikoser enn i annen tørket frukt.

Mattilsynet gir allerede råd om at barn under 3 år bør ha et begrenset inntak av rosiner fordi rosiner kan ha et høyt innhold av muggsoppgift.

Sulfitt en fellesbetegnelse for alle de stoffene som enten er svoveldioksid eller salter av svoveldioksid

Les mer hos Vitenskapskomiteen for mat og miljø: EFSA om sulfitter: bekymret for storforbrukere, mangler data.