Utbrudd av Salmonella i Norge trolig knyttet til vannmelon

Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd forårsaket av mage-tarmbakterien monofasisk Salmonella Typhimurium. Så langt er det påvist smitte hos 18 personer. Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet om utbruddet. Mattilsynet arbeider nå med å spore de aktuelle vannmelonene.

 Foto: Illustrasjonsfoto: Rens D, unsplash.com

Vi anser det som svært lite sannsynlig at meloner tilknyttet utbruddet fremdeles er på markedet, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.

Ifølge Folkehelseinstituttet har alle de 13 personene som har blitt intervjuet så langt spist vannmelon i løpet av de siste dagene før de ble syke. De fleste personene ble syke i perioden fra slutten av juni til midten av juli 2022.

Melon vokser på bakken i land med varmt klima. Hel vannmelon har en holdbarhet på 3-4 uker. Det har tidligere vært mange utbrudd med salmonella fra ulike typer melon. Bakterier vokser svært godt i melonkjøttet fordi melon har nøytral PH i forhold til annen frukt, mye sukker og høyt vanninnhold. Dersom det er sår igjennom skallet kan bakterier komme inn i fruktkjøttet, vokse og bli svært mange. Bakterier kan også komme inn i fruktkjøttet fra skallet når du deler opp melonen. Dersom du kjøper ferdig oppskåret melon, spør gjerne butikken om rutinene deres, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.

Mattilsynet har disse rådene om trygg håndtering av melon:

  • Ikke bruk meloner med skader i skallet som går inn til fruktkjøttet.
  • Vask melonen godt og tørk den med papir før du deler den opp.
  • Vask hendene dine og utstyret godt med såpe og vann etter å ha håndtert melon.
  • Oppskåret melon bør oppbevares kjølig.

Les mer hos Folkehelseinstituttet: Utbrudd av Salmonella i Norge trolig knyttet til vannmelon (fhi.no)

Les mer hos Veterinærinstituttet: Utbrudd av salmonella trolig knyttet til vannmelon (vetinst.no)