Hvordan tilberede mat til matallergikere?
Her er noen tips til hvordan du kan tilberede og servere mat til matvareallergikere eller personer med matvareintoleranse.
Forberedelser
- Skaff deg opplysninger om matvareallergi og -intoleranse
- Bruk bare matvarer som er forståelig merket og har kjent innhold
- Tilbered kun mat fra råvarer
- Sørg for at det er godt rengjort der maten skal tilberedes
Tilberedning og servering
- Pass på at maten ikke på noen måte kommer i kontakt med matvarer som skal unngås
- Servér gjerne etter "koldtbordprinsippet" sånn at gjesten kan sette sammen sin egen rett
- Bruk eget serveringsbestikk til hvert fat
- I storkjøkken, kantiner og lignende bør rettene merkes tydelig
Noen anbefalinger
- Det bør finnes en egen plass på kjøkkenet der spesialmaten lages. Dette er spesielt viktig på storkjøkken, hvor det tilberedes forskjellige matretter og mange personer arbeider samtidig.
- Der spesialmaten lages, bør det ikke forekomme fisk, egg og nøtter fordi disse matvarene er kjent for å kunne gi spesielt alvorlige reaksjoner
- Kjøkkenbenker, traller, brett m.m. rengjøres grundig.
- Bruk egne redskaper til omrøring for hver saus, suppe, gryterett m.m.
- Bruk egen brødfjøl til oppskjæring og tilberedning av for eksempel glutenfrie smørbrød
- Vær nøye med merking og innpakning når mat fryses eller settes kjølig