Matallergi - merking av matvarer

Merkingen skal inneholde informasjon som gjør forbruker i stand til å unngå mat de ikke tåler.

Ulike matvaregrupper

Melk, egg og korn. Foto: Colourbox.com

All ferdigpakket mat skal være merket med bestemte opplysninger om varen, for eksempel betegnelse og ingrediensliste. Alle ingredienser i et produkt skal fremgå av ingrediensmerkingen. Det finnes noen få unntak, men de omfatter ikke allergene ingredienser.

Enkelte ingredienser som er kjent for å gi allergi- og overfølsomhetsreaksjoner har spesielle krav til merking. Disse ingrediensene skal alltid deklareres i ingredienslisten med en klar referanse til råstoffet dersom det er bearbeidet til en ny ingrediens. En ingrediens som er laget med utgangspunkt i fisk skal klart referere til fisk i ingredienslisten.

Allergene ingredienser med spesielle merkekrav er glutenholdig korn, fisk, skalldyr, bløtdyr, egg, peanøtter, lupin, soya, melk (inkludert laktose) , nøtter, selleri, sennep, sesamfrø og sulfitt. Les mer 14 kategorier allergene ingredienser som alltid skal merkes

Med nye merkeregler er det fra desember 2014 krav om at ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse skal være fremhevet i merkingen. Det kan gjøres ved bruk av for eksempel fet eller kursiv skrift, for økt synlighet. Noen produkter er allerede merket på denne måten. På ikke ferdigpakkede matvarer skal informasjon om allergener være tilgjengelig skriftlig, direkte til forbruker.

Innholdet kan endres

Matvareprodusentene kan endre innholdet i produktene. Det er derfor nødvendig å lese ingredienslisten nøye hver gang, selv om dette er et godt kjent produkt.

"Kan inneholde spor av"

I tillegg er det viktig å være klar over at det kan forekomme forurensing med allergene ingredienser under produksjon av mat. Fordi det er snakk om en forurensing, er dette i utgangspunktet ikke omfattet av merkebestemmelsene, men av hygienebestemmelsene.

Bedriftene har ansvar for å ha kontroll over kritiske punkter under produksjonen, men i enkelte tilfeller kan det forekomme at små mengder allergener sitter igjen i produksjonsutstyr som brukes til flere produkter. I noen tilfeller er det umulig å unngå en slik forurensing, og dersom bedriften i flere analyser finner spor av allergene ingredienser, til tross for at de ikke er tilsatt, hender det de merker med "kan inneholde spor av". Les mer Hva betyr merkingen ”kan inneholde spor av”?

Uemballert mat skal også merkes

Det skal også gis informasjon om innhold av stoffer som kan framkalle allergi eller intoleranse for matvarer som ikke er ferdigpakkede. Mat som ikke er ferdigpakket omfatter for eksempel matvarer som selges over disk, i restauranter, i kantine og ved catering. Opplysningene kan for eksempel gis i menyen, på et skilt, på en skjerm eller på en plakat.