Matallergi - merking av matvarer

Merkingen skal inneholde informasjon som gjør forbruker i stand til å unngå mat de ikke tåler.

Eksempel på en ingrediensliste på ferdigpakket brød hvor allergener er framhevet.

All ferdigpakket mat skal være merket med bestemte opplysninger om varen, for eksempel betegnelse og ingrediensliste. Alle ingredienser i et produkt skal angis i ingredienslisten. Det finnes noen få unntak, men de omfatter ikke allergene ingredienser.

Enkelte ingredienser som er kjent for å gi allergi- og overfølsomhetsreaksjoner skal tydelig merkes. Disse ingrediensene skal alltid angis i ingredienslisten med en klar henvisning til råstoffet. En ingrediens som er laget med utgangspunkt i fisk skal klart henvise til fisk i ingredienslisten, for eksempel Worcestersaus (fisk).

Allergene ingredienser med spesielle merkekrav er glutenholdig korn, fisk, skalldyr, bløtdyr, egg, peanøtter, lupin, soya, melk (inkludert laktose) , nøtter, selleri, sennep, sesamfrø og sulfitt. Les mer 14 kategorier allergene ingredienser som alltid skal merkes

Det er krav om at ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse skal være fremhevet i merkingen. Det kan gjøres ved bruk av for eksempel fet eller kursiv skrift, for økt synlighet. På ikke ferdigpakkede matvarer skal informasjon om allergener være tilgjengelig skriftlig, direkte til forbruker.

Innholdet kan endres

Matvareprodusentene kan endre innholdet i produktene. Det er derfor nødvendig å lese ingredienslisten nøye hver gang, selv om dette er et godt kjent produkt.

"Kan inneholde spor av"

I tillegg er det viktig å være klar over at det kan forekomme forurensing med allergene ingredienser under produksjon av mat. En slik minimal mengde regnes som en «forurensning», ikke en ingrediens. . Dette er derfor ikke omfattet av merkebestemmelsene, men av hygienebestemmelsene.

Bedriftene har ansvar for å ha kontroll med produksjonen, men i enkelte tilfeller kan det forekomme at små mengder allergener sitter igjen i produksjonsutstyr som brukes til flere produkter. I noen tilfeller er det umulig å unngå en slik forurensing, og dersom bedriften i flere analyser finner spor av allergene ingredienser, til tross for at de ikke er tilsatt, hender det de merker med "kan inneholde spor av". Les mer Hva betyr merkingen ”kan inneholde spor av”?

Uemballert mat skal også merkes

Det skal også gis informasjon om innhold av stoffer som kan framkalle allergi eller intoleranse for matvarer som ikke er ferdigpakkede. Mat som ikke er ferdigpakket omfatter for eksempel matvarer som selges over disk, i restauranter, i kantine og ved catering. Opplysningene kan for eksempel gis i menyen, på et skilt, på en skjerm eller på en plakat.