På ferie med allergi?

Er du allergiker og skal på reise, kan det være en fordel å kjenne utenlandske betegnelser på matvarer du ønsker å unngå. Astma- og Allergiforbundet har matparlører og ordlister for deg som har matvareallergi og skal på utenlandsreise.

Menyskilt utenfor italiensk restaurant.

 Foto: IStockphoto

Det finnes parlører for allergi mot: egg, melk, fisk, skalldyr, nøtter og hvete. Teksten i hver parlør er oversatt til sju språk.

Matallergiregisteret som var drevet av Folkehelseinstituttet frem til 2018, registrerte meldinger om alvorlige allergiske reaksjoner i Norge, og kan derfor ikke si noe om antall tilfeller av allergiske reaksjoner som skyldes mat i utlandet.

Statistikken fra de meldingene Matallergiregisteret har mottatt viser imidlertid at det er peanøtter og hasselnøtter som forårsaker flest reaksjoner både hos barn og voksne.

Det er mange barn som også reagerer allergisk overfor egg og melk, men de fleste vokser det av seg innen skolealder.

Vær på vakt

Allergiordbøkene kan være nyttig under restaurantbesøk på ferieturen, men legger til at allergikere alltid må være ekstra på vakt når de spiser ute. Språkproblemer kan gjøre det vanskelig å kommunisere ordentlig med servitører og kjøkkenpersonale på restauranter og maten kan ha en annen sammensetning enn her i Norge. For eksempel er det vanligere med lupin i melet i Sør-Europa, noe som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner hos peanøttallergikere.

Gå til Norges Astma- og Allergiforbund - Matparlører og ordlister. Parlørene er gratis og kan bestilles fra NAAFs sekretariat, eller de kan lastes ned via nettsidene.