Peanøttallergikere kan reagere på indisk mat

Årsaken er bukkehornskløver som ofte er ingrediens i indiske krydderblandinger. Planten tilhører erteblomstfamilien og er i nær slekt med peanøtt, soya, erter, bønner og lupin.

Tallerken med kylling tikka masala.

Tikka Masala kan inneholde bukkehornskløver, som pollenallergikere reagerer på. Foto: iStockphoto

Bukkehornskløverblomst

Bukkehornskløver (Triginella foenum graecum)

Mange proteiner innen samme vekstfamilie kan være ganske like, og det kan derfor forekomme at man reagerer allergisk på flere arter innen samme familie. Hovedallergenene i erteblomstfamilien er som regel lagringsproteiner i frøene (ertene).

De ulike plantearter fra erteblomstfamilien har forskjellig allergisk potensial, og omfanget av kryss-allergenisiteten er diskutert. Matallergiregisteret som ble drevet av Folkehelseinstituttet frem til 2018 registrerte rundt 2005 en betydelig økning av allergiske reaksjoner i sammenheng med indisk mat. Personer med peanøttallergi har større risiko for å reagere allergisk på bukkehornskløver.

Allergi mot peanøtt er en av de hyppigste matvareallergier og er ansett som meget alvorlig pga høy risiko for anafylaktiske reaksjoner.

Tillaget mat som kan inneholder bukkehornskløver:

  • Lett ristede bukkehornskløverfrø støtes til pulver og brukes f.eks. i karri, Tikka Masala, Tandoori Masala, chutneys og pickles.
  • Ingredienser i krydderblandinger merkes på næringsmidler ofte ikke hvert for seg men med fellesbetegning "krydder".