Restaurantmenyen skal gi deg allergiinformasjon

All maten du bestiller på en kafé eller en restaurant skal være tydelig merket hvis den inneholder allergener.

 Foto: Mattilsynet, Hege Robberstad

De allergene ingrediensene du skal få opplysninger om er : glutenholdig korn, fisk, skalldyr, bløtdyr, egg, peanøtter, lupin, soya, melk (inkludert laktose), nøtter, selleri, sennep, sesamfrø og sulfitt. Dette er de vanligste ingrediensene som den europeiske befolkningen reagerer på. Les mer 14 kategorier allergene ingredienser som alltid skal merkes

Kravet er at informasjon om allergenene skal være skriftlig og godt synlig for kundene på spisesteder. Kundene skal kunne lese informasjonen uten å måtte spørre betjeningen. Opplysningene kan for eksempel gis i menyen, på et skilt, på skjerm eller en plakat.

– Mange serveringssteder synder mot dette kravet, forteller Arve Kolbeinsen, som jobber i Mattilsynet og går på smilefjestilsyn i Stavangerområdet. – Til gjengjeld får de fleste stedene allergenmerking på plass imponerende fort når vi påpeker at dette er noe de har plikt til å ha.

Serveringssteder som ikke har gjort noen ting med tanke på allergenmerking får ikke smilefjes av Mattilsynet. Som forbruker skal du føle deg trygg på at maten du bestiller ikke kan gjøre deg syk.

Smilefjesordningen har nå eksistert i Norge i tre måneder. Tallene viser at ca 17 prosent av serveringsstedene som til nå har hatt tilsynsbesøk av Mattilsynet ikke har hatt allergenmerkingen i orden.