Morsmelkerstatning

Dersom amming ikke er mulig, eller det er behov for annen melk i tillegg til morsmelk, bør det gis morsmelkerstatning til barnet er tolv måneder gammelt.

Baby som drikker av tåteflaske.

Baby med tåteflaske. Foto: iStockphoto

Morsmelkerstatning gir barnet den energien og de næringsstoffene som det trenger. Den morsmelkerstatningen man får kjøpt, er laget slik at næringsinnholdet er mest mulig likt morsmelkens.

Se utfyllende informasjon om morsmelkerstatning på helsenorge.no.

Ha god hygiene når du tilbereder morsmelkerstatning

 

Hvordan tillage en flaske med morsmelkerstatning

  1. Ha rene overflater der du skal lage drikken.
  2. Vask hendene dine med såpe og vann og tørk dem med rent håndkle/tørkerull.
  3. Kok opp friskt og kaldt springvann som har rent en stund. Oppkoking til 100 °C. Ikke bruk lunkent vann rett fra springen når du tilbereder morsmelkerstatningen. Det varme vannet kan være forurenset med kjemiske stoffer eller bakterier fra varmtvannsberederen og vannledningene.
  4. Les instruksjonen på pakken og finn ut hvor mye vann og pulver du trenger. For mye eller for lite morsmelkerstatning kan gjøre barnet sykt.
  5. Fyll opp i det kokte vannet i ren og sterilisert flaske.
    • Vannet skal ha en temperatur på minimum 70 °C. Grunnen til dette er at morsmelkerstatning kan inneholde sykdomsfremkallende bakterier. Blanding av morsmelkerstatningspulveret i temperert vann kan gi infeksjon hos barnet.
    • Vær forsiktig slik at du ikke brenner / skålder deg på det varme vannet.
  6. Tilsett eksakt mengden pulver til vannet på flasken. Bruk måleskje. Fyll måleskjeen løst og stryk av toppen med en kniv.
  7. Skru på smukk og kork. Sjekk at smokken er hel før du gir den til barnet. Miks blandingen ved forsiktig risting, rotering eller tilsvarende.
  8. Avkjøl melka raskt til drikketemperatur ved bruk av rennende springvann, eller sett flaska i kaldt vannbad gjerne med is. Ikke forurens morsmelkserstatningen med vannet fra springen eller isvannet – ha på korken.
  9. Rist forsiktig eller roter flaska slik at du er sikker på at all melka har lik temperatur. Ta av korken. Test om melka har riktig temperatur ved å dryppe en dråpe eller to på innsiden av håndleddet (vrista). Melka skal ikke føles varm eller for kald, men ha lunken temperatur.
  10. Barnet kan nå drikke morsmelkerstatningen.
  11. Kast melka om den ikke er konsumert innen to timer. Bakterier formerer seg lett i melkerestene. Trenger du å lage mer enn ett måltid av gangen for senere bruk, les artikkelen Morsmelkerstatning og tilskuddsblanding - råd ved utblanding til mer enn ett måltid
  12. Skyll flaskene etter bruk i kaldt vann.

 

Vask, sterilisering og oppbevaring av utstyr

  1. Vask hendene dine med såpe og lunket vann og tørk dem med rent håndkle/tørkerull.
  2. Rengjør flasken:
    • For hånd med såpe og lunkent vann. Bruk flaskekost slik at du får rengjort flasken og smukken godt for alle melkerester. Skyll bort alle såperester i rennende vann.
    • I oppvaskmaskin. Bruk høyeste temperaturprogram.
  3. Steriliser flaskene:
    • I gryte: Fyll gryta med vann. Legg det rengjorte flaskeutstyret opp i gryta. Pass på at utstyret er dekket med vann. La utstyret ligge i panna til vannet koker.
    • Flaskesterilisator: Utstyret kan steriliseres i mikrobølgeovn ved bruk av en dampsterilisator. Gjennomfør steriliseringen i henhold til bruksanvisningen.
  4. Oppbevaring av flaskene:
    • Vask hendene dine med såpe og lunket vann og tørk dem med rent håndkle/tørkerull før du skal håndtere de steriliserte flaskene.
    • Lufttørk flaskene og resten av utstyret slik at det ikke blir værende fuktighet på overflatene.
    • Oppbevar flaskene på et sted der de ikke forurense før de skal brukes på nytt.