Hvor mye juice kan små barn drikke?

Appelsinjuice som helles i et glass.

 Foto: iStockphoto

Barn trenger forholdsvis mer væske enn voksne. De bør derfor ofte få noe å drikke. Vær nøye med hva slags drikke du gir barnet ditt. Husk at tørste barn trenger drikke - ikke ekstra næring. Vann er derfor det beste alternativet ved tørste.

Juice bør gis fremfor søt saft, men kan være sterkt for små mager og bør derfor blandes ut med vann. Juice inneholder mye syre og kan derfor tære på tennene, gi derfor juice i kopp (ikke av tåteflaske) og ikke mellom måltidene, men som drikke til et måltid. C-vitaminrik drikke til brødmåltidene vil øke opptaket av jern.

Helsedirektoratet angir ikke noen mengde for hvor mye juice små barn kan få. Det vil variere med barnets alder, aktivitetsnivå og kosthold for øvrig. Fra ca. 6-måneders alder kan det gis små mengder, økende til noen ett glass per dag for litt større barn. Mer enn dette per dag vil lett kunne fortrenge andre mat- og drikkevarer fra kosten, og bør derfor unngås. 

Nektar er ikke det samme som juice. Nektar, barnesaft og vanlig saft er tilsatt varierende mengder sukker. Bruk heller juice, og begrens bruken av drikke med sukker. Se på varedeklarasjonen hvor mye sukker det er pr. mengde saft.

Kostholdsundersøkelser blant sped- og småbarn viser at mange har et inntak av sukker høyere enn anbefalt, mens inntaket av frukt og grønnsaker er lavere enn anbefalt. Frukt og grønnsaksjuice er en god kilde til vitamin C – enten man presser juicen selv eller kjøper ferskpresset juice fra kjøledisken i butikken. Generelt anbefales det at man spiser 2 porsjoner frukt og 3 porsjoner grønnsaker hver dag (5 om dagen) – dette gjelder også for barn, men i mindre porsjoner enn for voksne. Ett lite glass juice kan regnes som en porsjon frukt i denne anbefalingen, men juice bør ikke brukes som erstatning for begge de anbefalte fruktporsjonene. Variasjon mellom ulike frukter og grønnsaker er viktig for å oppnå best mulig helseeffekt.

Når det gjelder produkter som inneholder kunstig søtningsstoff i stedet for sukker, så bør det ikke gis til barn under 3 år.

Les mer dette i artikkelen Gi barna sunne drikkevaner