Gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær

Gravide og kvinner som planlegger å bli gravide bør unngå inntak av ingefærshots og kosttilskudd med ingefær, advarer Mattilsynet. Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort.  

 Foto: Colourbox.com

Ingefær har tidligere vært anbefalt som middel mot svangerskapskvalme.

Bakgrunnen for advarselen er en risikovurdering fra det Danske Tekniske Universitet (DTU). I følge vurderingen kan resultatene fra dyreforsøkene ikke utelukke at store mengder ingefær også kan gi økt risiko for abort hos mennesker. Forsøkene gir ikke svar på hvilke innholdsstoffer i ingefær som kan påvirke graviditeten eller nøyaktig hvor mye som skal til før det er helseskadelig. Rapporten fra DTU førte til at Fødevarestyrelsen gikk ut med en advarsel til gravide i Danmark.

- På bakgrunn av rapporten fra DTU og advarselen til Fødevarestyrelsen, ba vi Folkehelseinstituttet om en vurdering. Folkehelseinstituttet støtter den vitenskapelige rapporten som danner grunnlaget for advarselen i Danmark, og mener at dette også er relevant for kvinner i Norge. Vi har derfor valgt å gi en advarsel, basert på den kunnskapen vi nå har fått, sier seniorrådgiver Monica Andreassen i Mattilsynet.

Ingefær i mat er fortsatt greit

Advarselen til Mattilsynet gjelder ingefærshots og kosttilskudd med ingefær, men omfatter ikke ingefær som ingrediens eller krydder i matlaging. Et slikt inntak av ingefær er mye lavere enn ved inntak av konsentrerte produkter som shots og kosttilskudd, sier seniorrådgiver Monica Andreassen i Mattilsynet.

Se også:
Advarselen - gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær
Fødevarestyrelsen i Danmark advarer gravide mot ingefærshots
Danske Tekniske Universitet - Risikovurdering av ingefær