Hvilke oster kan gravide, eldre og personer med nedsatt immunforsvar spise?

Ost inneholder mange næringsstoffer som kroppen trenger hver dag. Er du i risikogruppen vil det være mange oster du kan spise, men enkelte oster anbefales det at du styrer unna. Årsaken til dette er listeriabakterien, som er farlig for personer i risikogruppen.

 Foto: Colourbox.com

Du kan spise alle varmebehandlede oster

Alle oster er trygge når de er varmebehandlet til over 70 grader. Listeriabakterien drepes ved varmebehandling.

I noen oster trives listeriabakterien og kan vokse, mens i andre oster trives den ikke og kan derfor spises av personer i risikogruppen. I ostejungelen kan det være vanskelig å vite hvilken ost som er trygg, og vi ønsker å hjelpe deg til å velge riktig.

De fremste risikogruppene for sykdom grunnet listeriabakterien er gravide, eldre og personer med nedsatt immunforsvar grunnet f. eks. kreft, diabetes eller aids.

Listeriabakterien kan gi den alvorlige sykdommen listeriose. Sannsynligheten for å bli smittet av listeriabakterien er svært lav, men følgene av smitte kan være svært alvorlige - også dødelige.

VelgUnngå
  • Fast ost av pasteurisert eller rå melk (upasteurisert melk), f. eks. parmesan, grana padano, gruyère og emmentaler
  • Muggost som brie, camembert, gorgonzola, chèvre, roquefort. Dette gjelder både for oster av rå melk (upasteurisert melk) og pasteuriserte melk
  • Halvfaste oster av pasteurisert melk som gaudaoster (gulost)
  • Halvfaste oster av rå melk (upasteurisert melk)
  • Smelteost, som baconost og skinkeost
  • Kittost som Vacherol, taleggio, munster, Saint Albray, Livarot, Pont-l'Evêque, Le Vieux Pané. Dette gjelder både for oster av rå melk (upasteurisert) og pasteuriserte melk
  • Smøreoster av pasteurisert melk, som er nyåpnet
  • Ferskoster og andre myke oster av upasteurisert melk
  • Konservert fetaost og tilsvarende salatoster av pasteurisert melk f.eks. på glass i olje, og som er nyåpnet
  • Fetaoster av rå melk (upasteurisert melk)
  • Brunost og prim