Hvor mye bør jeg gå opp i vekt i løpet av svangerskapet?

Å gå opp passe mye i vekt er bra både for barnets og for din helse. Vanlig vektøkning i svangerskapet er mellom 11 og 16 kg. Denne vektøkningen er forbundet med best utfall for både deg og barnet hvis du har en normal vekt på forhånd.

Noen legger på seg mye i begynnelsen av svangerskapet. Andre orker ikke å spise så mye de første månedene på grunn av kvalme, og legger derfor på seg lite. Begge deler er normalt. Vekten øker oftest mest i siste del av svangerskapet. Dersom du i utgangspunktet er overvektig, er det i orden om du bare går opp noen få kilo.

Du bør ikke slanke deg når du er gravid. Det kan føre til at du får for lite av noen næringsstoffer og kan skade fosteret. Dessuten har alle mennesker giftstoffer/fremmestoffer lagret i fettvevet i kroppen, og disse kan frigjøres dersom du slanker deg. Dette er uheldig for barnet i magen.

Dersom du var undervektig før graviditeten, er det viktig at du legger på deg minst så mye som nevnt ovenfor. Du bør ha ekstra oppfølgning hos legen eller jordmoren om:

  • Vekten din var lav før du ble gravid.
  • Vekten din var høy før du ble gravid.
  • Vekten din øker lite i siste halvdel av svangerskapet.

En kontrollert vektøkning under svangerskapet kan bidra til at barnets fødselsvekt ikke blir for høy, og at du raskere oppnår normalvekten din igjen etter fødselen. Er du bekymret for vekten? Snakk om det med den du går til kontroll hos.