Beredskap og mat: Hva bør finnes i fryser, kjøleskap og lager?
Vi har alle ulike matvarer liggende i fryser, kjøleskap og i skuffer og skap på kjøkkenet og i kjelleren. Under er en liste over varer som kan finnes i mange norske hjem, og som vil danne grunnlaget for matlaging om en krise oppstår.
Her gis det også tips om noen varer det kan være fornuftig å ha liggende.
I fryseren:
- Hele steker, ribbe, lammelår
- Hel kalkun eller kylling
- Kylling og kalkunfileter eller lår
- Koteletter, svinefilet
- Kjøttkaker og andre farseprodukter
- Kjøttdeig
- Middagsretter / gratenger / paier
- Grønnsaker, sopp, frukt og bær
- Fisk og skalldyr
- Fiskefileter, hele og stykker
- Fiskeprodukter, fiskekaker, pudding og boller
- Ferdigmiddager
- Frossenpizza
- Desserter
- Brød
- Andre bakervarer
I kjøleskapet:
- Egg
- Pålegg
- Pølser
- Kjøttdeig
- Fiskefilet
- Røkt og gravet fisk
- Rått/grillet/ stekt / kokt kjøtt
- Ferske ferdigretter
- Ferske ferdigsauser og dipper
- Middagsrester
- Frukt og grønt
- Melk, fløte og yoghurt
- Syrnede melkeprodukter (rømme, surmelk osv)
- Gjær og surdeig
- Smør/margarin
- Ost og smøreost
- Div. tuber
I kjøkkenskapet:
- Tørrvarer (ris, pasta, mel, og gryn, erter, bønner og linser)
- Div. hermetikk
- Div. glass – sylteagurker, rødbeter
- Suppeposer, sauseposer, gryterettposer osv.
- Buljongterninger
- Knekkebrød, kjeks, flatbrød, frokostblandinger
- Halvstekte brød og rundstykker
- Tørrvarer (ris, pasta, gryn, linser, mel og gryn, erter, og bønner)
- Poteter
- Tørrmelk/kondensert melk
- Hermetikk
- Tørket frukt, bær og nøtter
- Grønnsaker med lang holdbarhet (for eksempel kål, gulrøtter, løk, kålrot og poteter)
- Tørrgjær og/eller bakepulver
- Salt (grovt og fint)
- Sukker
- Matolje
- Krydder
- Aluminiumsfolie
- Primus (med ekstra gass)
- Kanner med friskt vann