Beredskap og mat: Hva bør finnes i fryser, kjøleskap og lager?

Vi har alle ulike matvarer liggende i fryser, kjøleskap og i skuffer og skap på kjøkkenet og i kjelleren. Under er en liste over varer som kan finnes i mange norske hjem, og som vil danne grunnlaget for matlaging om en krise oppstår.

Her gis det også tips om noen varer det kan være fornuftig å ha liggende.

I fryseren:

  • Hele steker, ribbe, lammelår
  • Hel kalkun eller kylling
  • Kylling og kalkunfileter eller lår
  • Koteletter, svinefilet
  • Kjøttkaker og andre farseprodukter
  • Kjøttdeig
  • Middagsretter / gratenger / paier
  • Grønnsaker, sopp, frukt og bær
  • Fisk og skalldyr
  • Fiskefileter, hele og stykker
  • Fiskeprodukter, fiskekaker, pudding og boller
  • Ferdigmiddager
  • Frossenpizza
  • Desserter
  • Brød
  • Andre bakervarer

I kjøleskapet:

  • Egg
  • Pålegg
  • Pølser
  • Kjøttdeig
  • Fiskefilet
  • Røkt og gravet fisk
  • Rått/grillet/ stekt / kokt kjøtt
  • Ferske ferdigretter
  • Ferske ferdigsauser og dipper
  • Middagsrester
  • Frukt og grønt
  • Melk, fløte og yoghurt
  • Syrnede melkeprodukter (rømme, surmelk osv)
  • Gjær og surdeig
  • Smør/margarin
  • Ost og smøreost
  • Div. tuber

I kjøkkenskapet:

  • Tørrvarer (ris, pasta, mel, og gryn, erter, bønner og linser)
  • Div. hermetikk
  • Div. glass – sylteagurker, rødbeter
  • Suppeposer, sauseposer, gryterettposer osv.
  • Buljongterninger
  • Knekkebrød, kjeks, flatbrød, frokostblandinger
  • Halvstekte brød og rundstykker
  • Tørrvarer (ris, pasta, gryn, linser, mel og gryn, erter, og bønner)
  • Poteter
  • Tørrmelk/kondensert melk
  • Hermetikk
  • Tørket frukt, bær og nøtter
  • Grønnsaker med lang holdbarhet (for eksempel kål, gulrøtter, løk, kålrot og poteter)
  • Tørrgjær og/eller bakepulver
  • Salt (grovt og fint)
  • Sukker
  • Matolje
  • Krydder
  • Aluminiumsfolie
  • Primus (med ekstra gass)
  • Kanner med friskt vann