Hva bør man gjøre hvis kronisk sykdom påvirker tannhelsen?

Min mann er kronisk syk og har gått ned flere kilo de siste månedene og flere av tennene har falt ut på grunn av tannløsning. Jeg ser at han nå har problemer med å spise og tygge. Hva bør vi gjøre?

Ta mennen med til en tannklinikk for undersøkelse. Når man mister tenner på grunn av periodontal sykdom (tannløsning) eller hvis tenner trekkes, endres ofte kostvanene på grunn av begrensninger i tyggemulighetene. Ved uttørking og underernæring reduseres også selve spyttproduksjonen, og man kan få problemer med å svalge. Det er viktig at han får i seg tilstrekkelig næring og vann, og får hjelp med både matinntak og det daglige tann- og munnstellet. Munntørrhet på grunn av medikamentbruk kan gjøre det vanskelig med å tygge og svelge maten, og kan gi økt karies på grunn av lite spyttproduksjon.

Dersom personen mottar hjemmesykepleie, har hjemmesykepleien ansvar for det daglige tann- og munnstellet. Personer som mottar hjemmesykepleie kan ha rettigheter til tannnhelsehjelp iden offentlige tannhelsetjenesten.