Hva kan du gjøre for at barnet ditt skal få god tannhelse?

Puss tennene med fluortannkrem to ganger daglig - morgen og kveld. Spytt ut overflødig tannkrem underveis og til slutt, og bruk lite eller ikke noe vann. Da skyller vannet bort fluortannkremen.

En baby som holder en tannbørste.

Start med tannpuss allerede når den første tannen bryter frem. Foto: Mattilsynet/Hanne R. Schjold

0-2 år: Gjør tannpuss til en god vane

 • Start når første tann bryter frem.
 • La tannpussen være lekbetont.
 • Bruk en liten og myk tannbørste.
 • La barnet ligge i begynnelsen. Etter hvert kan barnet sitte på den voksnes fang med hodet i armkroken.
 • Bruk knapt synlig mengde fluortannkrem. Småbarn kan ikke spytte, og derfor er det viktig å begrense mengden tannkrem.

3-5 år: Melketennene må stelles

 • Jekslene skal pusses både på innside, tyggeflate og utside.
 • La barnet stå på en skammel og ha barnets hode i armkroken. Leppe og kinn holdes til side med én hånd og man pusser med den andre hånden.
 • Bruk tannkrem som tilsvarer barnets lillefingernegl. Ved 6-års alder tilsvarer dette en ertstor mengde.
 • Spør på tannklinikken dersom du vil vite om tannrengjøringen er god nok.
 • Voksne må ta ansvaret for tannpussen.

6-12 år: Mange nye tenner

I denne perioden kommer det mange nye, blivende tenner som kan være vanskelig å rengjøre. Den første blivende jekselen bryter frem lengst bak i munnen ved 6-års alder, og dette betyr at tannbørsten må godt inn i munnen. Barnet kan gradvis ta over tannpussingen selv, men voksne må kontrollere at tennene er rene. Spør tannklinikken om bruk av tanntråd.

Hvordan la fluor i tannkrem virke best mulig (gjelder barn og voksne)?

 • Fluor i tannkrem virker best uten skylling
 • Ved behov for skylling; bruk lite vann
 • Ikke spis eller drikk på to timer

Tannbørsten

Tannbørsten bør ha et lite børstehode og være myk. Bytt tannbørsten ved jevne mellomrom, som når den er slitt eller etter en smittefarlig sykdom.

Elektrisk tannbørste?

Bruk av elektrisk tannbørste er like effektiv som bruk av vanlig tannbørste. Elektrisk tannbørste kan være til god hjelp for mange, men kan ikke anbefales som bedre enn vanlig tannbørste.

Kosthold

Gi barnet vann hvis det vil ha flaske om natta.

Regelmessige måltider er gunstig for tannhelsen. Hyppige sukkerinntak i form av småspising eller drikke kan g hull i tennene.

Dersom barnet drikker av flaske om natta, bruk rent vann. Unngå sukkerholdig drikke. Morsmelk er bra for barnet, men inneholder melkesukker som kan gi hull i tennene. Når et barn fyller ett år bør amming om natten begrenses til to ganger.

Tannkremtyper og tilsetningsstoffer

Det viktigste ved valg av tannkremtype er at den inneholder fluor. Noen tannkremer er tilsatt bakteriehemmende stoffer uten at de har nevneverdig effekt mot hull og tannkjøttbetennelse.

Tilsettingsstoffet triclosan har en bakteriehemmende effekt, men er omdiskutert og anbefales ikke til barn. Mattilsynet ønsker forbud mot stoffet i kosmetiske produkter.

Nesten alle tannkremer inneholder skummiddel/såpestoff (SLS - natriumlaurylsulfat). Dette kan for enkelte virke irriterende på munnslimhinnen. Spør eventuelt tannlege/tannpleier eller på apotek om alternativer dersom du eller ditt barn er plaget med munnskold.

Helsedirektoratet anbefaler fluortannkrem uten tricolosan og SLS.

Fluor styrker tannemaljen

Fluor i tillegg til fluortannkrem anbefales ved høy risiko for hull i tennene. Ekstra fluor finnes i form av tabletter og skyllevann. Spør tannlege eller tannpleier om det er behov for ekstra fluor og følg anbefalt dosering.