Tilsynssaker

Sjekka skjel for forureining

Forsker som undersøker et blåskjell

20.10.2020 Det er stabilt god status for skjel produsert for den norske marknaden, viser rapporten frå overvakinga i 2019. På oppdrag for Mattilsynet undersøkjer Havforskingsinstituttet kvart år norske skjel for tarmbakteriane E. coli og Salmonella, og for ulike miljøgifter. Formålet er å dokumentere nivået av miljøforureining, og sikre at skjel som blir selt på den norske marknaden er trygge å ete.

Tema: Tilsynssaker


Svært få matvarer i Mattilsynets overvåkningsprogram hadde radioaktivitet over grenseverdiene

Sau som beiter på fjellet

18.09.2020 I 10 av 750 prøver var det overskridelser av grenseverdiene. Ni av prøvene var kjøtt fra sau og en var brunost. Overvåkningsprogrammet følger nivåene i matvarer i områdene som fikk mest nedfall etter Tsjernobylulykken i 1986.

Tema: Tilsynsresultater


Lite miljøgifter i marine oljer

Fiskeoljekapsler på en skje

19.08.2020 Havforskningsinstituttet har undersøkt innholdet av miljøgifter i ti forskjellige marine oljer som selges som kosttilskudd. Det var stor variasjon i innholdet av miljøgifter, men ingen av oljene hadde nivåer som oversteg grenseverdiene i Norge og EU.

Tema: Tilsynsresultater


Har igjen undersøkt oppdrettsfisk for uønskte stoff

18.08.2020 Forskarane fann ingen overskridingar av EU sine grenseverdiar.

Tema: Tilsynsresultater


Har kartlagt miljøgifter i tre nye fiskeslag

26.06.2020 Forskarar har for første gong kartlagt innhald av miljøgifter i norsk breiflabb, lyr og raudspette. Ingen av fiskane hadde nivå av framandstoff over grenseverdiane i fileten.

Tema: Tilsynsresultater


Fortsatt behov for oppfølging av akrylamidnivåene

Potetgull med rifler

25.06.2020 Mattilsynet har fått analysert akrylamid i utvalgte potetchipsprodukter på det norske markedet. Produktene er fra tre av de større produsentene i Norge. Resultatene viser at nivåene i enkelte av produktene fortsatt bør ned.

Tema: Tilsynsresultater


Lite plantevernmiddelrester i matvarer

Frukt og grønnsaker

19.06.2020 Innholdet av plantevernmiddelrester i matvarer er lavt. Ingen norske produkter som ble analysert hadde rester av plantevernmidler over grenseverdiene. Det viser Mattilsynets overvåking i 2019.

Tema: Tilsynsresultater


Mye feilmerking av poteter

Gulrøtter, poteter, rødløk og blomkål.

15.06.2020 60 prosent av potetproduktene og 24 prosent av frukt, bær og andre grønnsaker var feilmerket. Det viser en kontroll fra Mattilsynet.

Tema: Merking av mat


God kvalitet på importert sjømat

Eksotiske fiskeslag, kreps, hummer og skjell

04.06.2020 Sjømat som ble importert til Norge i 2019 hadde god kvalitet og få overskridelser av fremmedstoffer og bakterier viser en undersøkelse Havforskningsinstituttet har gjort på oppdrag for Mattilsynet.

Tema: Tilsynsresultater


Risikovurdering om jodberikning av matvarer

26.05.2020 Å tilsette jod i husholdningssalt eller i salt som brukes i brød, kan kompensere for lavt jodinntak hos unge og hos kvinner i fruktbar alder, men det kan samtidig føre til at småbarn får for mye jod.

Tema: Tilsynsresultater