Tilsynssaker

Få farlige E. coli-bakterier i norske spekepølser

Forskjellige spekepølser på trefjøl.

06.04.2022 Veterinærinstituttet har på oppdrag for Mattilsynet undersøkt 137 norske spekepølser for sykdomsfremkallende E. coli-bakterier (STEC). Det var ett funn av slike bakterier, men denne typen gir vanligvis ikke alvorlig sykdom hos mennesker. Selv om utvalget var lite, er konklusjonen at forekomsten av STEC i norske spekepølser er lav.

Tema: Tilsynsresultater


Gode resultater etter Mattilsynets kontroll av rakfiskprodusenter

Rakfisk med purreløk anrettet på fat

01.03.2022 De fleste rakfiskprodusenter og virksomheter med innlandsfisk som råvare, har gode rutiner som ivaretar produksjon av trygge produkter. Det viser tilsyn Mattilsynet har gjennomført.

Tema: Tilsynsresultater


Omfattende ulovlig feilmerking av kosttilskudd

Kosttilskudd og grønne blad

17.02.2022 Ni av ti kosttilskudd Mattilsynet undersøkte i en nasjonal kampanje, var ulovlig merket med påstander som gir inntrykk av at de kan forebygge, behandle eller helbrede sykdom hos mennesker, eller det ble antydet slike egenskaper.

Tema: Tilsynsresultater


Mattilsynet har undersøkt innholdet i plantebaserte middagsprodukter og drikker

Ulike veganprodukter

19.01.2022 Det er stor interesse for vegetarisk kosthold i befolkningen, og dette krever kunnskap om plantebaserte matvarer som tilbys på det norske markedet. Mattilsynet har analysert 25 plantebaserte middagsprodukter og drikker for næringsstoffer og uønskede stoffer.

Tema: Tilsynsresultater


Har sjekket norsk oppdrettsfisk for uønskede stoffer

Et stykke rå laks på et skjærebrett

21.10.2021 I 2020 ble 13 845 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer. Forskerne fant ingen overskridelser av EUs grenseverdier.

Tema: Tilsynsresultater


Ny analysemetode viser at det er mer kostfiber i norske kornprodukter

En tresleiv med korn og akser med havre

23.09.2021 Det er mer kostfiber i norske kornprodukter enn tidligere antatt. Det viser en ny analysemetode for kostfiber som Mattilsynet tok i bruk da vi analyserte 10 kornprodukter fra dagligvarehandelen for næringsstoffer, tungmetaller og mykotoksiner.

Tema: Tilsynssaker


Marine oljer: Stor variasjon i innhold av uønskede stoffer

trankapsler ligger foran ern grønn flaske

27.09.2021 Det viser en fersk undersøkelse av ti forskjellige marine oljer, som brukes som kosttilskudd. De aller fleste var under grenseverdiene til Norge og EU, men én olje laget av havmus og laks var over.

Tema: Tilsynsresultater


Funn av plantevernmiddelrester i næringsmidler er stabilt og lavt

17.06.2021 Innholdet av plantevernmiddelrester i matvarer er lavt. Det viser Mattilsynets overvåkning av plantevernmiddelrester i næringsmidler i 2020. Restinnhold over grenseverdiene ble kun funnet i 2.4 prosent av prøvene. Norske produkter inneholder gjennomgående færre plantevernmiddelrester enn produkter fra andre land.

Tema: Tilsynssaker


Ingen funn av Salmonella i tørkede produkter

Blanding av nøtter og tørket frukt i to små serveringsboller av tre

08.06.2021 Det ble ikke funnet Salmonella i prøver av krydder, tørket bær, frukt- og nøtteblandinger, melkepulver og morsmelkerstatninger tatt ut i det norske markedet i 2020, viser Mattilsynets kontroll.

Tema: Tilsynsresultater


Husk god kjøkkenhygiene når du behandler svinekjøtt

Svinekjøtt, svinekjøttdeig, kokt skinke

29.04.2021 Svinekjøtt og kjøttdeig av svin kan inneholde bakterien Yersinia enterocolitica, som kan forårsake mage-tarminfeksjon, yersiniose, hos mennesker. Det er derfor viktig å være nøye med kjøkkenhygienen når du tilbereder produkter fra svin.

Tema: Tilsynsresultater