EFSA: Liten risiko knyttet til inntak av fenylbutazon i hestekjøtt 

Det er konklusjonen til European Food Safety Authority (EFSA) i en ny rapport offentliggjort 15. april.

Flere typer piller i en haug.

 Foto: iStockphoto

Rapporten har blitt laget i samarbeid med European Medicines Agency (EMA.)

Rapporten konkluderer med at det er lav risiko for at folk skal bli syke av fenylbutazon ved å spise hestekjøtt.

– Vi er glade for at risikoen for å bli syk av fenylbutazon i hestekjøtter liten. Hestekjøttsaken i Europa og Norge er fremdeles alvorlig svindel, og det er fortsatt store betenkeligheter med den manglende sporbarheten på det udeklarerte kjøttet som ble funnet, sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i Mattilsynet. –Det at risikoen er liten for å bli syk av fenylbutazon i hestekjøtt endrer ikke vårt fokus på å hindre svindel og bruk av medisinerte dyr i maten, avslutter Svindland.

Ulovlig å bruke på matdyr

Fenylbutazon er et smertelindrende legemiddel. Det gis i noen tilfeller til mennesker med svært alvorlig leddgikt , men er ulovlig å bruke på dyr som skal bli mat. Fenylbutazon kan i noen tilfeller gi en alvorlig blodsykdom – aplastisk anemi.

Sannsynligheten for at et menneske som er disponert for å få denne blodsykdommen skal få i seg nok fenylbutazon til å bli syk via hestekjøtt er liten. EU og Norge arbeider for å redusere denne risikoen ytterligere ved å skjerpe kravene til hestepass - identifikasjon av hestene  og informasjon om medisinering av hestene.

Du kan lese hele rapporten på nettsidene til EFSA