Er det riktig at eplekjerner inneholder cyanid (blåsyre)?

Er det så store konsentrasjoner at det ikke er anbefalt å spise eplekjerner? Hvor mye er det i forhold til andre vanlig matvarer?

Epler

 Foto: Mattilsynet/Kai Myhre

I planteriket tilhører epletrær rosefamilien. Det er kjent at frø fra rosefamilie kan inneholde cyanogene glukosider. Cyanogene glukosider frigjøres til blåsyre (hydrogencyanid; HCN) i magen. Knuste frø vil frigjøre mer HCN. Noe av blåsyren en får i seg omsettes og fjernes, men det er skadelig dersom en får i seg for mye blåsyre. Ved inntak av cyanogene glukosider (små doser) kan man, få en bitter smak (jf. bitter mandel).

Cyanogene glukosider finnes for øvrig i hele planteriket, men planter fra rosefamilien er mest kjent for å inneholde dette. Kjernehuset i eplet inneholder ikke disse stoffene, kun frøene og kjernen inne i frøene. Mattilsynet har ingen anbefalinger mot å spise eplekjerner og kjenner heller ikke til slike anbefalinger i andre land.

For linfrø vil en til to spiseskjeer av hele linfrø pr dag for en voksen person ikke føre til noen forgiftningsfare i følge Livsmedelsverket i Sverige. Det kan nok være noen konsentrasjonsforskjeller av HCN mellom eplefrø og linfrø.

Produkter som kjent inneholder cyanogene glukosider er linfrø, aprikoskjerner, kassava og bambusskudd. Kassava er nok det produktet som inneholder mest cyanogene glukosider og må gjennomgå omfattende forbehandling før konsum.