Ikke spis rå sopp

Noen matsopper kan gi ubehag eller forgiftning i rå tilstand, eller dersom de er for lite stekt eller kokt. Årsaken er at storsopp kan inneholde skadelige naturlige giftstoffer. Unngå å bruke rå sjampinjong og annen rå sopp i salat.

Stekt sopp i sort jernpanne

 Foto: iStockphoto

Mangel på kunnskap og feilaktig tilberedning er en vanlig årsak til mageubehag etter å ha spist sopp. Generelt sett passer ikke sopp sammen med det moderne kjøkkenet, der maten bare så vidt sneies nedom en wokgryte. Mange sopparter er tungt fordøyelig og må ha lengre koke/steketid.

Noen matsopparter inneholder skadelige stoffer i rå tilstand, men er gode og spiselige når de tilberedes riktig. Hvilke sopparter som må varmebehandles godt eller avkokes framgår i soppbøkene – det er en del som kun er spiselig etter avkok. HUSK å sjekke dette i en soppbok av ny dato.

Avkoking

En del matsopp bør avkokes før steking/koking. Soppen legges da i kaldt vann og kokes i minst 10 minutter. Kokevannet skal alltid kastes.

Sjampinjong (Agaricus bisporus)

I likhet med annen sopp bør sjampinjonger ikke spises rå, men varmebehandles godt ved avkoking og/eller steking før den spises. Dette skyldes at soppen inneholder fenylhydrazinforbindelser og foreløpige undersøkelser tyder på at disse kan være kreftfremkallende. Det meste av fenylhydrazinforbindelsene fjernes under god varmebehandling.

Rødskrubb (Leccinum versipelle)

Det er dokumentert flere tilfeller med kraftig magebesvær etter inntak av ufullstendig varmebehandlet rødskrubb. Rødskrubb inneholder giftstoffer som ødelegges under varmebehandling (giftstoffene er ikke kjent). Soppen må derfor varmebehandles godt. For å være på den sikre siden kan den avkokes (se beskrivelse over) forut for steking eller bruk av soppen i matretter.

Dersom man velger og ikke gi rødskrubb avkok før videre tilberedning er det viktig at den varmebehandles godt før konsum, det vil si i koking eller steking i 15 – 20 minutter.

Sandmorkler (Gyromitra esculenta)

Sandmorkel er en giftig sopp. Den ble tidligere regnet som matsopp i Norge, og spises fortsatt i noen land etter spesiell tilbereding (gjentatt avkoking og kasting av vannet). Soppen inneholder cellegiften gyromitrin og har gitt flere alvorlige forgiftninger etter inntak.

Relaterte spørsmål og svar