Bør jeg vaske appelsinene jeg bruker til juice?

Jeg pleier å lage juice av appelsiner jeg kjøper i butikken ved hjelp av en håndpresse. Kan jeg få i meg uheldige sprøytemidler hvis jeg drikker for mye av dette? Bør appelsinene vaskes før jeg presser dem?

 Foto: Colourbox.com

Mesteparten av plantevernmiddelrestene man kan finne i appelsiner finnes i skallet. Så lenge du ikke får med rester av skallet så er det svært liten sannsynlig at du får i deg rester av plantevernmidler som vil medføre helsefare.

Importert frukt med tykt skall, blant annet sitrusfrukter, blir behandlet med plantevernmiddel etter høsting for å hindre råte eller mugg under lang lagring eller transport. Det skal imidlertid ikke være så store rester av plantevernmidler at det er nødvendig å gjøre noe med matvaren før den spises. Allikevel råder Mattilsynet alle til å vaske frukt og grønnsaker, gjerne i varmt vann av hygieniske årsaker for å fjerne støv, jord osv.

De appelsinene som fruktjuiceprodusentene bruker til å lage fruktjuice er for øvrig ikke de samme som selges som ”spise-appelsiner” i butikkene. Juice-appelsinene er ikke sprøytet etter høsting, er lysere i farge og er saftigere enn dem vi finner i butikken. Appelsinen blir mekanisk skrellet bort før innmaten presses. Det er derfor svært lite rester av plantevernmidler i appelsinjuice du kjøper i butikken.