Matvaretabellen:

Brukerveiledning

Matvaretabellen viser verdier for innhold av energi og næringsstoffer i 100 gram matvare for råvarer, produkter, tilberedte matvarer og retter. Matvarene er plassert i elleve hovedgrupper med tilhørende undergrupper.

Språk

Matvaretabellen er tilgjengelig på norsk og engelsk. I den norske versjonen vises matvarenavnene på bokmål, men alle matvarene er søkbare på nynorsk. Det vil si at dersom du søker på «mjølk» eller «graut», vil alle matvarene med melk eller grøt i navnet vises i søkefeltet.

Søk etter matvarer

For å søke etter en matvare kan du bruke søkefeltet på startsiden, eller klikke på en av matvaregruppene og bruke søkefeltet der. Alle matvarer hvor det du har skrevet inn inngår som en del av matvarenavnet vil vises. Hvis du ønsker å søke ved hjelp av matvaregruppene, kan du klikke på en av de elleve gruppene. Undergruppene og antall matvarer i gruppen vises når du går inn på en matvaregruppe.

Les mer om matvaregruppene.

Vis næringsstoff

Hvis du vil se næringsinnholdet i en matvare, kan du klikke direkte på matvaren i tabellen. Da får du opp en blå boks som viser alle næringsstoffverdiene til matvaren. Du finner også næringsstoffverdier til matvarene i tabellen i hovedskjermbildet. Du kan få verdier for akkurat de næringsstoffene du er ute etter ved å klikke på knappen “Velg næringsstoffer” øverst til høyre over tabellen i skjermbildet. I den blå boksen som kommer opp kan du velge de næringsstoffene eller gruppene av næringsstoff du er ute etter, og trykke “Vis i tabellen”.

Den blå boksen gir deg flere valg:

  • De vanligste – de vanligste næringsstoffene vises
  • ND obligatorisk – næringsstoffer som er obligatoriske i næringsdeklarasjon vises
  • ND inklusive frivillige – næringsstoffer som er obligatoriske og næringsstoffer som er frivillige i næringsdeklarasjonen vises
  • Velg alle – vis alle næringsstoffer
  • Fjern alle – fjern alle valgte næringsstoffer

Les mer om tabellverdiene.

Min matvareliste

Ved hjelp av “Min matvareliste” kan du se næringsinnholdet i flere matvarer samtidig. Klikker du på det grønne krysset ved siden av en matvare, legges den i “Min matvareliste”. Den grønne boksen som kommer opp, viser hvor mange matvarer du har lagt i listen.

Når du har lagt alle matvarene du ønsker i listen, kan du klikke på den grønne boksen for å se listen din. Ønsker du å lagre listen, kan du laste den ned som et regneark. Da får du valget om du ønsker at kun de næringsstoffene du har valgt skal lastes ned i regnearket, eller om alle næringsstoffene skal lastes ned. Du kan også enkelt tømme listen og gå tilbake til forsiden. Dersom du har lagt matvarer i matvarelisten, men lukker vinduet med Matvaretabellen, husker nettleseren matvarene dine til neste gang du går inn på siden.

Utskrift og nedlasting av Matvaretabellen

Dersom du ønsker å laste ned hele Matvaretabellen som regneark, kan du gjøre det her. For å skrive ut tabellverdiene til en matvare, klikk på matvaren og velg «Utskriftsvennlig versjon». Da får du en utskrift med all informasjon om matvaren.

Referanser

Hver tabellverdi er knyttet til et referansenummer som forteller hvor verdien kommer fra. Referansene ser du ved å klikke på matvaren du ønsker å undersøke. I den blå boksen som kommer opp, kan du deretter klikke på “Referanser” øverst. Referanseverdien kan for eksempel stamme fra en norsk analyse, den kan være beregnet ut fra oppskrift eller være lånt fra en utenlandsk matvaretabell.

Fullstendig referanseliste finner du i vedlegget Referanser til Matvaretabellen.

Klassifisering

Matvaretabellen viser to typer klassifisering av matvarer – LanguaL-koder og vitenskapelige navn. Du finner klassifiseringene i fanen Klassifisering i den blå boksen som kommer opp når du klikker på en matvare. Alle matvarene har LanguaL-koder. LanguaL er en europeisk klassifiseringsstandard for matvarer. Les mer om LanguaL. Alle matvarer som er råvarer er klassifisert med vitenskapelig (latinsk) navn. Det vitenskapelige navnet finner du rett under matvarenavnet i fanen Klassifisering.