Tilbaketrekking:

IKEA Knäckebröd Flerkorn 250 gram trekkes fra markedet

IKEA AS trekker tilbake Knäckebröd Flerkorn 250 gram produsert av Lantmännan Cerealis med lotnummer 1000402718 og best før dato 2021-02-12. Årsaken er funn av etylenoksid over grenseverdi i sesamfrø benyttet i produktet.

Tilbaketrekkingen gjelder følgende vare:

  • IKEA AS, Knäckebröd Flerkorn 250 gram 
  • IKEA AS, importør
  • Lantmännan Cerealis, produsent
  • Batch/Lotnr.: 1000402718
  • Best før dato: 2021-02-12

3845 forpakninger a 250 gram av aktuelle produktet er solgt i en rekke IKEA butikker i Norge. IKEA AS foretar tilbaketrekking fra markedet.

IKEA AS ber forbrukere som har kjøpt produktet om å levere det tilbake til butikk for full refusjon. 

Etylenoksid er en giftig gass som brukes til desinfeksjon og produksjon av etylenglykol. Etylenoksid er utgangsstoff for en rekke tekniske produkter. Etylenoksid dreper insekter og bakterier og benyttes i blandinger med karbondioksid som middel mot utøy.

Studier viser at etylenoksid kan være gentoksisk og det er derfor ikke mulig å sette trygge nivåer for inntak. Du blir ikke akutt syk av å spise sesamfrø eller produkter laget med disse sesamfrøene. Etylenoksid skal likevel ikke være til stede i maten fordi stoffet kan gi økt risiko for alvorlige helseskader. Hvor mye risikoen øker vil være avhengig av hvor mye etylenoksid du får i deg fra forurensede sesamfrø over tid. Selv om risikoen øker, fører det nødvendigvis ikke til utvikling av alvorlig sykdom. Folkehelseinstituttet vurderer det slik at inntak av sesamfrø som inneholder etylenoksid ikke utgjør noen akutt helsefare, men siden stoffet kan skade gener, kan det over tid gi økt kreftrisiko.

Kontakt IKEA: Tlf. 994 84 95, e-post pressesenter@ikea.com