Tilbaketrekking:

Konrad halvfast rødkittost fra Stavanger Ysteri trekkes fra markedet etter funn av Listeria

Konrad halvfast rødkittost fra Stavanger Ysteri trekkes fra markedet etter funn av Listeria i en butikkpakket ost. Det er ukjent hvor i distribusjonskjeden forurensningen har skjedd, derfor trekkes hele det aktuelle partiet tilbake.

Konrad grottelagret ost

Konrad grottelagret ost Foto: Stavanger ysteri

Tilbaketrekningen gjelder følgende varer:

  • Produktnavn: Konrad (halvfast/modnet rødkittost)
  • Virksomheten som kaller tilbake varene: Stavanger Ysteri
  • Produksjonsvirksomhet: Stavanger ysteri
  • Produksjonsdato: 22.09.20 (merk! butikkpakket ost vil ha annen pakkedato)
  • Solgt i perioden 27.10.20-24.11.20

Fakta om Listeria

Listeriabakterier finnes naturlig i vann, jord, planter og dyr og finnes derfor også i enkelte næringsmidler. I motsetning til de fleste andre bakterier som gir sykdom hos mennesker, vokser listeriabakterier ved kjøletemperatur. Listeriabakteriene i matvarer kan stamme fra råvarer eller de kan være tilført fra mennesker eller utstyr ved produksjon, salg og tilberedning.

Matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten videre varmebehandling er derfor risikoprodukter. Eksempler på slike er myke oster og upasteuriserte halvfaste oster, røyket, raket og gravet fisk, og noen typer kjøttpålegg.

Listeriabakterier, spesielt Listeria monocytogenes, kan være årsak til alvorlig sykdom hos mennesker. Individer med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt, og selv små smittedoser kan føre til sykdom og i verste fall død hos eldre, nyfødte og personer med underliggende sykdommer. For gravide kan bakterien medføre abort.

Normalt friske personer kan også bli syke av bakterien, men symptomene er normalt lettere og de tåler noe større mengder av bakterien enn mer utsatte personer.

Osten er solgt i Rogaland, hos utsalgsstedene Ystepikene, Madla Handelslag (Coop), A. Idsøe og Ostehuset Øst, i perioden 27.10.20 – 24.11.20. Merkingen er forskjellig avhengig av utsalgssted. Osten er de fleste steder delt og pakket i butikk og har derfor ulike pakke- og holdbarhetsdatoer.

Stavanger Ysteri ber forbrukere som har kjøpt produktet i det aktuelle tidsrommet om å kaste det.

Listeria er en bakterie som opptrer naturlig i vann, jord og råvarer, og kan være årsak til alvorlig sykdom hos mennesker. Personer med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt (eldre, gravide, nyfødte og personer med underliggende sykdommer.)

Kontaktperson Stavanger Ysteri:
Lise Brunborg, lise@stavangerysteri.no